Доступність посилання

ТОП новини

Президент: Переносити вибори на осінь недоцільно. Коаліція: Найкраще провести вибори наприкінці жовтня — на початку листопада. Робоча група знову збереться в четвер


Голова держави нагадав, що Верховна Рада не може сама призначити дату позачергових виборів — це виключна компетенція Президента. Однак Ющенко вітав би консенсус політичних сил у парламенті про дату цих виборів. Тим часом представники опозиції заявляють, що працю робочої групи, яка має підготувати документи для проведення дострокових виборів, блокують Комуністична і Соціалістична партії. Натомість лідер Комуністичної партії звинуватив у «гальмуванні переговорного процесу» на робочій групі саме представників опозиції.


Віктор Ющенко вважає, що не варто зволікати з достроковими виборами ще 5—7 місяців, як вимагає коаліція. За цей час в Україні можуть статися ще дві — три кризи й можуть втратитися вже досягнені політичні домовленості, застеріг Президент.

Голова держави також нагадав: «Не парламент приймає рішення в Україні про дострокові вибори — це є виключна компетенція президента. Але в даному випадку я б вітав, якби політичні сили парламенту консенсусом домовилися щодо питання дати проведення позачергових парламентських виборів».

За словами Президента, можливі два варіанти втілення цих домовленостей: «широкий» або «вузький» пакети законодавчих актів, які має ухвалити Верховна Рада.

Кращий варіант — «широкий» пакет, сказав Ющенко, перебуваючи в Вінниці.

До нього, на думку голови держави, мали б увійти рішення про проведення дострокових виборів, із подальшим фіксуванням його через указ Президента, і зміни до законів для підготовки дострокових виборів: закон про бюджет — 2007 зі змінами щодо фінансування виборів, змінений закон про вибори народних депутатів, закон про статус народного депутата зі змінами в частині імперативного мандата, а також закон про Універсал національної єдності, закон про регламент Верховної Ради, закон про Кабінет міністрів.

Іншим варіантом міг би бути «вузький» пакет — із постанови про вибори, змін до бюджету і змін до закону про статус народного депутата стосовно імперативного мандата.

Ющенко нагадав, що в дотеперішній Верховній Раді було 262 переходи депутатів.

«Виникає питання, для чого ми проводимо вибори, якщо в парламенті проходять нові вибори, які де-факто починають серйозно піддавати ревізії суть вибору, зробленого на рівні волевиявлення виборців», — сказав Президент.

На його переконання, імперативна норма в Верховній Раді, яка б застерегла від переходу депутатів між фракціями, має працювати ще деякий час.

За словами Ющенка, тільки виборець повинен вирішувати, кому належить мандат і де він повинен знаходитись, тому що «за пропорційною виборчою системою, яка діє в Україні, мандат належить партії, а не народному депутатові».

Водночас координатор парламентської більшості, лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова знову повторила позицію своєї партії, що дострокові вибори найкраще було б проводити наприкінці жовтня чи на початку листопада.

Тим часом представники опозиції заявляють, що працю робочої групи, яка має підготувати документи для проведення дострокових виборів, блокують Комуністична і Соціалістична партії.

Лідер фракції Блоку «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко назвав позицію цих партій «деструктивною».

За його словами, зокрема, в вівторок Компартія запропонувала почати внесення змін до Конституції, щоб дозволити парламентові саморозпускатися.

Як сказав Кириленко, КПУ й СПУ «піддають ревізії всі принципові домовленості, яких досягли Президент і Прем’єр-міністр».

На позицію Компартії, яка затягує час, звернув увагу і один із лідерів БЮТ Олександр Турчинов: «Виникла теза щодо проведення конституційної реформи тільки для того, щоб Верховна Рада могла саморозпуститися. А для цього треба внести зміни до Конституції, (подати їх) у Конституційний Суд, потім друге голосування, і так далі, і так далі…»

Турчинов вважає, що КПУ й СПУ хочуть будь-якою ціною затягнути вибори, аби «взагалі їх не проводити».

На його думку, ці партії намагаються затягти переговорний процес за 14 травня, коли закінчується висування кандидатів у народні депутати від партій і блоків, щоб таким чином зірвати вибори або перенести їх на осінь.

Натомість лідер Комуністичної партії Петро Симоненко звинуватив у «гальмуванні переговорного процесу» на робочій групі саме представників опозиції: «Протилежна сторона намагається сьогодні поставити під сумнів нашу пропозицію щодо змін до Конституції».

Раніше Симоненко так пояснив свою позицію: «Ми повинні записати в Конституцію ту норму, яка передбачає ще додаткове положення відносно можливого саморозпуску Верховної Ради: Верховна Рада заходить до зали і голосує відносно саморозпуску. Іншого шляху просто немає».

Комуністи і соціалісти далі вважають укази Президента про розпуск Верховної Ради незаконними і не хочуть, щоб розпуск відбувся саме відповідно до цих указів.

Під вечір у вівторок член робочої групи Йосип Вінський повідомив, що робоча група знову збереться на наступне засідання в четвер, 10 травня, об 11-й ранку.

За його словами, за вівторок група не ухвалила жодного остаточного рішення.

А лідер КПУ Петро Симоненко висловив сумнів, що робочій групі з урегулювання політичної кризи вдасться напрацювати пакет законопроектів, необхідний для проведення дострокових виборів до Верховної Ради, до кінця цього тижня чи й до 14 травня.

Водночас заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник повідомив за підсумками переговорів у вівторок, що сторони на робочій групі в основному, за винятком двох пунктів, узгодили текст проекту постанови Верховної Ради про забезпечення проведення дострокових парламентських виборів.

Матеріали до теми:

• Календарна суперечка: чому дата перевиборів стала черговим предметом сварки між коаліцією і опозицією? (Прямий ефір) • Коли, з ким і як: відкриті запитання дострокових виборів? • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • «Росіяни геть!» на литовських пам’ятниках; хто стоїть за згодою про дострокові парламентські вибори в Україні? (європейська преса) • Хав''єр Солана: Україна повинна сама вирішувати свої проблеми • Ціна порозуміння: кому, чого і скільки коштує мир між Вікторами?
XS
SM
MD
LG