Доступність посилання

ТОП новини

Провладні й проросійські сили виграють парламентські вибори у Вірменії, опозиція скаржиться на фальсифікації, спостерігачі схвалюють вибори


Сергій Драчук Прага, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — За першими результатами суботніх парламентських виборів у Вірменії, перед ведуть провладні партії, які підтримують президента країни та його проросійський курс. Опозиція заявляє про масові фальсифікації, але міжнародні спостерігачі їх не побачили.

Прем’єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян, як вважають, балотуватиметься на президентських виборах 2008 року
За попередніми результатами, найбільше голосів — майже 33 відсотки — отримала Республіканська партія прем’єр-міністра Сержа Сарґсяна.

Її близький союзник, партія «Квітуча Вірменія», має майже 15 відсотків.

Вважають, що третя в парламенті сила, Вірменська революційна федерація («дашнаки») з майже 13 відсотками теж приєднається до їхньої коаліції. Така коаліція мала б у парламенті близько трьох чвертей голосів.

Сарґсян іще в день виборів не приховував задоволення. «Я високо оцінюю шанси нашої партії. Голосування йде добре. Серйозних інцидентів, які могли б непокоїти нас, немає. Я б дуже хотів, щоб ці вибори стали найкращими в нашій історії — і для народу, і для спостерігачів», сказав прем’єр і лідер владної Республіканської партії.

Опозиція скаржиться

Тим часом опозиційні сили йдуть із великим відривом. Партія «Країна законності» отримала близько 7 відсотків голосів. 5-відсотковий бар’єр подолала також партія «Спадщина».

І опозиція говорить про шахрайства на виборах, зокрема, «купівлю» голосів на дільницях. Лідер «Країни законності» Артур Багдасарян, наприклад, заявив: «По всій республіці відбувається масовий підкуп виборців. Ми закликаємо правоохоронців затримати й покарати всіх, хто роздавав виборчі хабарі».

А в неділю кілька опозиційних партій влаштували в Єревані мітинг протесту.

Спостерігачі бачать значні поліпшення

Але спостерігачі цього разу були більше згодні з позицією прем’єра.

Міжнародна місія від ОБСЄ, ПАРЄ і Європарламенту заявила, що вибори засвідчили значне поліпшення порівняно з попередніми. Вони помітили і деякі процедурні проблеми, і окремі випадки фальсифікацій, але вважають, що голосування загалом відповідало міжнародним стандартам.

А місія спостерігачів від СНД назвала вибори «відкритими, прозорими і чесними».

Після нинішньої перемоги республіканців Сержеві Сарґсяну пророкують упевнену перемогу на президентських виборах наступного року. Його називають ставлеником нинішнього президента Роберта Кочаряна, який не зможе балотуватися втретє.
XS
SM
MD
LG