Доступність посилання

ТОП новини

Обрання спікером парламенту Сербії ультраправого націоналіста поглибило політичну кризу в країні


Анамарія Рамач Белград, 9 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Спікером Сербського парламенту став учора один із лідерів ультранаціоналістичної Радикальної партії Томіслав Николич. Європейські офіційні чинники стурбовані цим вибором, Росія натомість привітала новообраного керівника парламенту, а Сербія впадає у політичну та економічну кризу.

У Сербії вже помічаються наслідки обрання ультраправого націоналіста на посаду голови парламенту. Рада Європи вирішила, що в суботу не відбудеться урочистого підняття її прапора перед будинком сербського парламенту, що мало б бути символом початку головування Сербії у Комітеті міністрів Ради Європи.

Генеральний секретар цієї організації Тері Дейвіс стурбований обранням Томіслава Николича на посаду спікера сербського парламенту, бо вважає, що програма його партії не узгоджується з цінностями Ради Європи. Нагадаємо, що лідер ультранаціоналістичної Радикальної партії Сербії Воїслав Шешель перебуває під арештом у Гаазькому трибуналі за скоєння воєнних злочинів, а одним із ключових пунктів програми партії є об’єднання усіх сербських земель.

Тим часом Євросоюз відстрочив парафування угоди між Сербією та ЄС про полегшення візової процедури та реадмісію. Цим Брюссель показав свою стурбованість політичною ситуацією в Сербії, яка залишилась єдиною країною в регіоні, яка досі не підписала цієї угоди.

Обрання нового спікера – удар по економіці

Експерти кажуть, що обрання ультранаціоналіста головою парламенту для економіки країни за один лише день обійшлося у півмільярда євро. На белградській біржі вчора відбулося найбільше падіння курсу акцій. А також зріс курс євро.

Новообраний спікер сербського Парламенту виступає проти вступу до ЄС та за зміцнення зв’язків із Росією. Офіційна Москва, на відміну від Заходу, привітала нового сербського спікера. Російський посол у Сербії Александр Алексеєв вчора зустрівся з Томіславом Николичем.

Російський посол не коментував «стурбованість» європейських офіційних чинників, натомість заявив: «Обрання Николича є внутрішнім питанням Сербії. Ми шануємо вибір наших сербських друзів. Російське посольство завжди готове співпрацювати зі Сербією, а наша мета – підвищити цю співпрацю на державний рівень, на рівень уряду та парламенту».

Александр Алексеєв заодно передав вітання голови та заступника голови Держдуми Росії Бориса Гризлова та Серґея Бабуріна та голови Ради Федерації Серґея Миронова.

Николич: «На жаль, Сербія не є російською провінцією...»

На зауваження проєвропейських політичних опонентів Николича, що Сербія не є російською провінцією, та що Николич є головою парламенту, обов’язком якого є відстоювати інтереси країни, новообраний спікер відповів: «На жаль, Сербія не є російською провінцією, але ніколи не буде європейською колонією. Це я вам гарантую».

Тим часом у Вашингтоні також стурбовані поверненням мови ненависті до сербської політики. Офіційний представник держдепартаменту США Шон Маккормак заявив: «Ніхто не хоче побачити, що окремі люди намагаються розворушити згубний націоналізм. Це Сербії не допоможе. Це не допомагає рухові вперед та будуванню більш стабільного балканського регіону. Тому ми сподіваємося, що після цієї парламентської дискусії, емоції охолонуть, риторика стихне».

Представники нацменшин у Сербії також збентежені можливістю зміцнення екстремізму та міжнаціональних конфліктів.
XS
SM
MD
LG