Доступність посилання

ТОП новини

Ультранаціоналіст на чолі сербського Парламенту


Анамарія Рамач Белград, 8 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сербським політичним діячам демократичної орієнтації вже третій місяць не вдається сформувати уряд. Проте Парламент Сербії сьогодні вранці обрав нового спікера Томислава Николича з ультранаціоналістичної Радикальної партії Сербії.

Сербія -- новообраний спікер сербського Парламенту Томислав Николич. 8 травня 2007 р.
На парламентських виборах, які проведено у січні цього року, найбільше голосів отримала ультранаціоналістична Радикальна партія, хоча їх і не достатньо для створення парламентської більшості. Проте демократичний блок не дiйшов згоди щодо розподілу міністерських посад. А вчорашня сесія парламенту вразила багатьох громадян Сербії: після п’ятнадцятигодинного засідання спікером парламенту о четвертій годинi ранку обрали Томислава Николича, заступника лiдера ультранаціоналістичної Радикальної партії Сербії. Його, окрім членів Соціалістичної партії колишнього президента Сербії Слободана Мілошевича, підтримала і партія поміркованих націоналістів нинішнього прем’єра Сербії Воїслава Коштуниці.

Найбільша у Сербії Радикальна партія ультранаціоналістів виступає проти вступу Сербії до ЄС

Лідер партії Воїслав Шешель, обвинувачений у скоєннi воєнних злочинів, перебуває у Гаазі під арештом. Після обрання новий спікер Томислав Николич звернувся до депутатів зі словами: «Мушу сказати, що я не є небезпекою для Сербії, ви всі для мене будете однаковими, кожен депутат матиме найповніший захист, якого може надати спікер парламенту, я, насамперед, не є загрозою для чиїх-небудь дітей, усе інше у парламенті сьогодні не буде політикою, а виключно демократією».

Формування урядової коаліції триває

Наразі не відомо, чи підтримка ультранаціоналістів партією Коштуниці означає і потенційну коаліцію для формування уряду, оскільки ці дві партії разом посідають бiльше половини депутатського корпусу.

Мілош Алиґрудич, з Демократичної партії Сербії заявив: «Ви знаєте, що партії, які вели переговори щодо уряду, були відомі громадськості. Ситуація до сьогоднішнього дня не змінилася, отже в тому плані немає жодних переговорів із Сербською радикальною партією».

Новий спікер Николич сказав, що для його партії співробітництво з усіма іншими партіями буде зведене лише до співробітництва у парламенті. «Ми не братимемо участі у жодному уряді до нових виборів, не підтримаємо жодний уряд меншості, взагалі не будемо формувати жодного уряду. Давайте зараз знайдіть якусь нову тему. Давайте більше не говорити про жодну коаліцію. Її немає і не буде. Чи я вам нагадую несерйозну людину..?».

Деякі сербські політики обрання спікера оцінюють як «повернення до ізоляційного націоналізму» дев’яностих років - періоду влади Слободана Мілошевича. Офіційні чинники ЄС також негативно відгукнулися на обрання нового спікера сербського парламенту.

Термін для формування уряду витікає 14 травня, і якщо його не сформують, згідно з Конституцією президент має розпустити Парламент та оголосити нові парламентські вибори.
XS
SM
MD
LG