Доступність посилання

ТОП новини

У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення


Сергій Драчук Прага, 28 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Уже в неділю, попри спекотний літній вихідний і велике свято Трійці в усіх християнських країнах одночасно, надійшли найперші реакції на політичний компроміс, якого дійшли попередньої ночі Президент України з Прем’єр-міністром та Головою Верховної Ради.


Домовленість в Україні про вихід із політичної кризи привітали Рада Європи і її Парламентська Асамблея.

Вийшовши до журналістів під четверту ранку в неділю разом із Прем’єр-міністром і Головою Верховної Ради, Президент Віктор Ющенко оголосив: «Зараз ми можемо сказати, що політична криза в Україні завершилася. Ми знайшли після досить довгих і я не можу сказати, що легких переговорів, — але все-таки знайшли рішення, яке є компромісом».

І президент ПАРЄ Рене Ван дер Лінден, «тепло» вітаючи цю домовленість, висловив особливе задоволення цим висновком Президента України, що політичну кризу можна вважати завершеною через досягнений компроміс.

Парламентська Асамблея і Рада Європи далі будуть готові допомагати Україні, на її запрошення, всіма можливими засобами, включно зі спостереженням за виборами, додав Рене Ван дер Лінден у заяві.

Рада Європи: пишайтеся, що розібралися самі

А генеральний секретар Ради Європи Тері Дейвіс зі свого боку привітав із цією домовленістю її головних учасників, як їх бачать у цій загальноєвропейській правозахисній організації, — Президента і Прем’єр-міністра України, — хоча якраз Голова Верховної Ради від самого початку нинішньої кризи докладав чимало зусиль, щоб залучити Раду Європи та її Парламентську Асамблею до внутрішнього українського врегулювання.

Та Олександр Мороз незмінно одержував у відповідь заяви про готовність долучитися, тільки якщо про це попросять обидві сторони конфлікту, тоді як у Президента наполягали, що це внутрішня українська проблема.

А ще в європейській інституції висловлювали сподівання, що Україна впорається сама.

І нині Рада Європи в заяві і не згадала про спікера і його прагнення, а натомість наголосила якраз на протилежному.

Тері Дейвіс, звертаючись до Віктора Ющенка і Віктора Януковича, заявив: «Цієї угоди треба дотриматися, і вона врешті дасть змогу вам і всім українцям пишатися, що ви зробили це самі, без посередництва іноземних урядів чи міжнародних організацій».

У Росії тим часом не вітають, а сподіваються

А от із іншого боку від України, у Росії, в офіційному коментарі утрималися від слів привітання із закінченням конфлікту.

Москва лише «сподівається, що досягнені домовленості дозволять вирішити внутрішньополітичну кризу в рамках конституційного поля», — заявив одним реченням представник МЗС Росії Міхаїл Каминін.

Напередодні, в ніч на неділю, Президент, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради України домовилися покласти край політичній кризі в Україні й провести дострокові парламентські вибори 30 вересня.

Матеріали до теми:

• Білі плями нічних домовленостей: яке підводне каміння може чекати політиків на шляху до дострокових виборів? (Прямий ефір) • Леонід Кравчук: "Я згадую слова Шарля де Голля – “хто не вміє управляти – той обов’язково стає узурпатором” (Інтерв''ю) • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Світова преса широко коментує політичний компроміс в Україні для виходу з кризи • Крапка чи кома нічних домовленостей?
XS
SM
MD
LG