Доступність посилання

ТОП новини

Багато чого на конференції про Ірак у Шарм-аш-Шейху відбувається вперше


Людмила Ваннек Прага, 4 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні у єгипетському курортному місті Шарм-аш-Шейху продовжується дводенна конференція зі стабілізації в Іраку. Сусіди цієї країни, включно з Іраном і Сирією, представники країн Групи Восьми, ООН та Євросоюзу, а від Сполучених Штатів держсекретар Кондоліза Райс — це учасники конференції. Загалом — понад 70 делегацій. Багато чого на цій конференції відбувається вперше.

Уперше за багато років зустрілись керівники зовнішньополітичних відомств Сполучених Штатів та Сирії. Однак тільки в кулуарах конференції.

Подробиці цієї зустрічі розповів сирійський міністр закордонних справ Валід аль-Муаллім: «Ми обговорили ситуацію в Іраку, як досягти там стабільності та безпеки. Ми також обговорили двосторонні відносини між Сирією та Сполученими Штатами».

А його колега Кондоліза Райс назвала цю зустріч «діловою і професійною».

Сполучені Штати звинувачують Сирію у розпалюванні насильства в Іраку і в підтримці екстремістів там та в Ливані і останнім часом уникали прямих контактів із нею.

Щоправда, того ж дня в Багдаді речник американських військ в Іраку заявив, що Сирія вжила заходів, щоб скоротити приплив до Іраку іноземних бойовиків.

Як допомогти Іракові

Найбільше уваги першого дня зустрічі в Шарм-аш-Шейху приділили списанню боргів Іракові, до чого закликав «друзів і братів» Прем’єр-міністр цієї країни Нурі аль-Малікі. Ірак, за його словами, потребує грошей, щоб почати реконструкцію і відбудову зруйнованої інфраструктури. Заклик був почутий: зовнішній борг на десятки мільярдів доларів обіцяли списати.

Ухвалили й п’ятирічний план допомоги Іракові. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун оголосив по закінченні першого дня зустрічі: «Сьогодні, у присутності понад 70 делегацій, ми офіційно запустили в дію міжнародний план щодо Іраку. Це кульмінація підготовчого процесу, який тривав майже рік. Сьогодні починається реалізація плану на наступні 5 років».

А Кондоліза Райс пояснила на прес-конференції в Шарм-аш-Шейху: «Реалізація плану передбачає періодичні консультації, які мають на меті оцінити і прогрес в Іраку, і те, як донори виконують свої зобов’язання. Цей процес буде тим сильніший, чим більше країн та організацій будуть підтримувати Ірак. Так що ми всі повинні працювати над розширенням міжнародної участі в цьому плані».

Чи почнуть США миритися з Іраном?

Чи не найбільшої уваги приділяють можливій зустрічі на конференції Кондолізи Райс із її іранським колегою Манучером Мотаккі. Якщо ця зустріч відбудеться, вона буде першою такого рівня від 1980 року, коли США офіційно перервали відносини з Іраном.

У четвер Моттакі вже скритикував Сполучені Штати, хоч і не на самій конференції, а в кулуарах: «Ситуація з безпекою в Іраку, яка викликана передусім неправильною політикою країн, що його окупували, ускладнює спроби вирішити інші питання».

Саме безпека Іраку і є головною темою дискусій у п’ятницю, цьому буде присвячений практично увесь день.

І якщо зустріч чільників США та Ірану і не відбудеться, уже те, що вони беруть участь в одній конференції, оглядачі називають величезним поступом.

А тим часом Кондоліза Райс у перебігу конференції в четвер перекинулася з Манучером Моттакі кількома словами. Американські урядовці повідомили, що йшлося лише про стандартне вітання.
XS
SM
MD
LG