Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття меморіалу жертв комунізму у Вашингтоні


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – В американській столиці відбулося відкриття пам’ятника жертвам комунізму в усьому світі. В урочистостях взяв участь президент Сполучених Штатів Джордж Буш, а також віце-президент Дик Чейні, законодавці, депутати чеського та польського парламентів, дипломати, люди, що пережили багаторічне ув’язнення в комуністичних тюрмах і концтаборах.

Меморіал жертвам комунізму
(AFP)
Монумент поставили у центрі Вашингтона поблизу Капітолійського пагорба, на якому височить будинок Конгресу. Це бронзова статуя жінки, яка тримає в руці Лампу свободи. Пам’ятник майже точно скопійовано з “Богині Свободи”, яку зробили з пап’є-маше китайські студенти 1989-го року. Вони несли її у Пекіні на площі Тяньяньмень, вимагаючи свободи й демократії. Ту мирну демонстрацію студентів придушили танками 18 років тому. Тож цей новий монумент – символічний. Про це говорив президент Буш.

До жертв комунізму президент США відніс “невинних українців, що вмерли від голоду під час сталінського Голодомору, росіян, вбитих сталінськими чистками, литовців, латвійців та естонців, яких навантажували у телятники й везли до арктичних таборів смерті”.

Буш згадав про шведського дипломата Рауля Валленберга, який рятував євреїв від нацистів у Будапешті під час Другої світової війни, а загинув на Луб’янці. Американський президент згадав про польського священика Попелюшка, якого вбили комуністичні агенти за те, що він давав притулок учасникам руху Солідарності.

Президент США Джордж Буш на церемонії відкриття меморіалу жертв комунізму у Вашингтоні, 12 червня 2007 р.
(official site)
Президент Буш, зокрема, сказав: “Кількість вбитих в ім’я комунізму просто разюча, така величезна, що точну цифру назвати неможливо. Згідно з підрахунками дослідників, комунізм спричинив смерть десятків мільйонів людей у Китаї та Радянському Союзі, і ще мільйонів у Північній Кореї, Камбоджі, Африці, Афганістані, у В’єтнамі, Східній Європі та інших частинах світу. За цими цифрами - історії людей з родинами і мріями, чиє життя було обірване іншими людьми заради тоталітарної влади”.

“У той час, як жахи нацизму добре відомі, хто свідомий того факту, що Радянський Союз знищив 20 мільйонів людей?”

Відкриття меморіалу жертв комунізму приурочили до 20-ої річниці знаменитого виступу президента Рональда Рейгана біля Берлінської стіни. У тому виступі 12 червня 1987-го року Рейган звернувся до Горбачова, тодішнього лідера КПРС, із закликом, який увійшов до підручників історії: “Пане Горбачов, зламайте цю стіну!” Через два роки після того Берлінської стіни не стало, і цю дату вважають вікопомною.

Кошти на пам’ятник жертвам комунізму збирала некомерційна громадська фундація, створена законодавчим актом Конгресу 1993-го року. У відозві Фундації говорилося, що західна громадськість завинила тим, що крізь пальці дивилася на злочини комуністичних правителів: “Ми не можемо дозволити, щоб злочини Леніна, Сталіна, Мао Цзедуна і Фіделя Кастро розчинилися у підґрунті історії. У той час, як жахи нацизму добре відомі, хто свідомий того факту, що Радянський Союз знищив 20 мільйонів людей? Хто знає, що диктатори Китаю знищили принаймні 60 мільйонів? Кому відомо, що обсяг комуністичних масових убивств перевершує кількість жертв усіх воєн 20-го сторіччя, разом узятих? Що Йосиф Сталін виморив голодом 6 мільйонів людей в Україні?”

До речі, українці Америки готуються наступного року відзначити 75 річницю Голодомору в Україні. Вони сподіваються, що ООН визнає ту катастрофу як геноцид.
XS
SM
MD
LG