Доступність посилання

ТОП новини

Західно-російські вектори Вікторів


Тетяна Ярмощук Київ, 21 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент – на захід, а Прем’єр – на схід. Сьогодні Віктор Ющенко відвідував з офіційним візитом Брюссель, щоб зустрітися з керівником Євросоюзу. Тоді як Віктор Янукович відбув до Москви – щоб взяти участь у черговому засіданні спільного міжурядового комітету.

(RadioSvoboda.Ua)
Перший закордонний візит після інавгурації Президент Ющенко здійснив до Москви. Перша закордонна поїздка Прем’єра Януковича була теж до Білокам’яної. Та чи справді вони мають схоже бачення зовнішньої політики?

У Вікторів «не стратегічні розбіжності, а тактичні»?

Ющенко та Янукович мають близькі зовнішньополітичні пріоритети, розбіжності у їхніх поглядах полягають лише у тактиці, зауважив представник Партії регіонів Леонід Кожара в інтерв’ю Радіо Свобода: «Розбіжності полягають не у напрямах зовнішньої політики, а у тих механізмах та підходах, як реалізовувати ці напрями. Ми можемо взяти питання вступу України до НАТО. Обидва політики — і Президент, і Прем’єр — виступають за розвиток співробітництва України з НАТО. Але Президент виходить з того, що Україна має негайно подавати заявку на вступ до цієї організації, а Прем’єр-міністр виходить з того, що це має бути еволюційний процес. Але це не стратегічні розбіжності, а тактичні».

Кожен бачить в ЄС інше?

На думку ж нашоукраїнки Наталії Прокопович, попри схожі заяви, Президент та Прем’єр мають різні погляди на зовнішню політику: «Віктор Ющенко бачить майбутнє України, як майбутнє у ЄС. Але не тому, щоб просто там бути, як член, а тому, що ми зберігаємо одні і ті ж цінності. А пан Янукович каже, що ми хочемо бути у Європі, але бачить там свої бізнеси, і бізнеси своїх колег. Нібито слова вимовляються подібні, а зміст у них абсолютно різний».

Електорат не сприйме Януковича, як лідера прозахідного ґатунку?

Традиційно Віктора Ющенка називають прозахідним політиком, а Віктора Януковича – проросійським. Чи відповідає це дійсності? На таке запитання Радіо Свобода політолог Олександр Дергачов зазначив: «Президент Ющенко вибудовує пріоритети: інтеграція з Європою та співпраця з Росією. Він пропонує таку модель розвитку, яка дійсно має перетворити Україну на повноцінного учасника європейської спільноти. А Янукович останнього місяця докладав чимало зусиль, щоб виглядати більш збалансовано у своїх поглядах на зовнішню політику Україну. Чи є перспектива такої еволюції? Логіка політичної боротьби йому заважає це робити. Його електорат не сприйме Януковича, як лідера прозахідного ґатунку».

Під час сьогоднішньої зустрічі із Верховним комісаром ЄС Хав’єром Соланою Віктор Ющенко зазначив, що українські політики знайшли формулу врегулювання політичної кризи. А напередодні візиту до Москви Віктор Янукович заявляв мас-медіа: головне, що українську політичну кризу вирішили мирним шляхом. Прем’єр-міністр висловив переконання, що має спільні з Президентом погляди на зовнішню політику.
XS
SM
MD
LG