Доступність посилання

ТОП новини

Чому аграрії не поспішають зі страхуванням урожаю


Олена Солодовнікова Харків, 26 червня 2007р. (RadioSvoboda.Ua) - Страхування врожаю не користується популярністю у харківських аграріїв. За даними Управління агропромислового розвитку, у цьому році тільки два господарства області захистились від ризику втратити врожай через посуху, пожежу або град. Представники страхових компаній кажуть, що їм невигідно залучати клієнтів з сільськогосподарської галузі. Бізнес занадто непередбачуваний.

(Ukrinform)
Одна з місцевих компаній застрахувала невелике господарство в Куп’янському районі, що на Харківщині від посухи, бурі, граду, буревію та злив. Представник фірми розповідає, що клієнти вирощують буряки, пшеницю та ячмінь. Нещодавно страховики отримали листа від аграріїв, в якому ті сповістили, що їхній врожай постраждав від посухи.

Скоро до селян приїде підраховувати збитки спеціальна комісія, до якої входять агрономи району, представники МНС та страхової компанії. Страховик Віктор Карцев пояснює, що завданням такої комісії є оглянути поля і з’ясувати, в якому вони стані. За формулою, яка вказана в договорі, береться за основу врожай за останні 5 років і на підставі такої калькуляції відбувається виплата.

Вороги врожаю – стихія і люди

За даними МНС, вважається, що врожай постраждав від стихії в тому випадку, коли знищена бодай третина від загальної посівної площі.

Врожай може загинути не лише від примх природи, але й через людську необережність. Причиною пожежі часто стає недотримання правил безпеки самими селянами. І в цьому разі страховики збитки відшкодовувати не будуть. За два тижні до збору врожаю аграрії повинні зорати поле, залишивши по краях вільні п’ять метрів. Начальник центру громадських зв’язків МНС в Харківській області Ігор Лупандін пояснює, що така зорана відстань не дасть можливості недопалку або іскрі від автомобіля без іскрогасника долетіти до поля.

Вже три роки держава компенсує половину страхового внеску всім аграріям, які хочуть захиститися від ризиків, стверджують в управлінні агропромислового розвитку. Однак охочих застрахувати посіви не більшає – на початку дії програми їх було шістнадцять, зараз лише два, каже начальник управління Михайло Жорник.

На його думку, не кожен селянин може собі дозволити застрахувати врожай, навіть з державною підтримкою.

Жорник розповідає, що щорічно з бюджету надають більше трьох мільйонів гривень на компенсацію страхових внесків сільгоспвиробників Харківщини. Ця сума практично не витрачається, і її знову повертають до бюджету. Ті самі три мільйони в цьому році планують виділити з обласного бюджету, щоб компенсувати збитки аграріям. У цьому році від посухи не постраждали лише три райони Харківської області.

Матеріали до теми:

• Як втримати ціну на хліб в Луганську • Янукович знову наступив на граблі квот? • Чи звільнить прем’єр аграрний блок міністрів? • Уряд чи природа: що вплинуло на ціну хліба? • Дніпропетровський хліб подорожчав на 20% • Подорожчання хліба: реальна перспектива чи нагнітання? • Хлібна криза
XS
SM
MD
LG