Доступність посилання

ТОП новини

До саміту ГУАМ у Баку


Богдана Костюк Київ, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Нову вагу в регіональному співробітництві хоче здобути Організація за демократію та економічний розвиток — ГУАМ. Принаймні цього домагаються учасники бакинського самміту, який розпочався нині засіданням міністрів закордонних справ цієї організації. Вже у вівторок Президенти Азербайджану, України і Грузії та прем’єр Молдови розглянуть питання енергетичної безпеки і розбудови міжнародних транспортних коридорів по вісі «Каспійське — Чорне море».

Зустріч керівників держав у форматі ГУАМ - Польща.
Баку, 18 червня 2007 р.
(Ukrinform)
Чільники чотирьох колишніх радянських республік планують наповнити діяльність організації ГУАМ економічним змістом. Про це розповів Радіо Свобода речник міністерства закордонних справ Андрій Дещиця.

За його словами, в МЗС сподіваються, що голови держав, а перед тим міністри закордонних справ і національні координатори ГУАМ, погодять спільні підходи до функціонування цієї організації саме як організації, а не як ініціативи, а також щодо наповнення цієї організації конкретними економічними проектами, а не лише деклараціями політичного характеру, як це було на початкових етапах створення ГУАМ: «Ми хочемо перейти до наповнення діяльності цієї організації економічним змістом».

Серед проектів, які можуть наповнити економічну складову ГУАМ, — будівництво залізниць Баку — Тбілісі — Поті та Ахакалакі — Тбілісі — Баку з потужними торговельними терміналами чи енергетичні проекти з транспортування каспійської нафти через Чорне море до європейських країн.

Президенти України і Грузії напередодні зустрічі в Баку в інтерв’ю азербайджанському телебаченню розповідали, що бачать ГУАМ потужною міжнародною організацією, яка стане значним «інвестиційним полем», а також гарантом стабільності у Каспійсько-Чорноморському регіоні.

Діяльність ГУАМ відповідає новій стратегії ЄС

Це цілком відповідає новій стратегії Євросоюзу у Чорноморському регіоні, зазначив керівник відділу політики, преси та інформації київського представництва Єврокомісії Дірк Шебель.

За його словами, це абсолютно нова ініціатива Євросоюзу, розроблена спеціально для Чорноморського регіону. Її мета — поглибити безпекову складову у взаєминах між країнами регіону; сприяти активному розвиткові торговельно-економічних і гуманітарних контактів поміж країнами Чорноморського регіону. На його думку, це «сприятиме поліпшенню якості життя народів, які населяють береги Чорного моря».

Іще один момент бакинського саміту — двосторонні зустрічі Президента Віктора Ющенка з польським і литовським колегами, а також засідання у форматі «ГУАМ — Польща», «ГУАМ — США» і — вперше — «ГУАМ — Японія», на яких буде йтися про регіональну і міжнародну енергетичну безпеку.
XS
SM
MD
LG