Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російські політичні ігри


Тетяна Ярмощук Київ, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 1:1 – рахунок дня, або «око за око». Росія не впустила на свою територію радника Президента України Миколу Жулинського, ймовірно у відповідь на депортацію російського політолога Александра Дугіна. Обставини інцидентів з’ясовують зовнішньополітичні відомства обох держав. А президент України Віктор Ющенко сьогодні заявив, що із занепокоєнням спостерігає за зростанням напруги в українсько-російських відносинах.

Радник Президента України, академік Микола Жулинський
(Ukrinform)
Алєксандр Дуґін
(RadioSvoboda.Ua)
Радник Президента України, академік Микола Жулинський, разом із дружиною та донькою їхав до Росії із приватним візитом – відвідати могилу брата дружини. Однак у аеропорту Санкт-Петербурга його затримали російські прикордонники та згодом депортували до Києва.

Пан Жулинський розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, що причин затримання йому так і не пояснили: “Ніяких пояснень не давали, нічого мені не казали, чому мене затримали, з яких причин, чому я не маю дозволу в’їзду до Російської Федерації, ніхто нічого не пояснив. Ніякого протоколу не дали, хоч ми і вимагали, у якому можна було б хоч якісь причини з’ясувати. Словом, повна незрозумілість”.

Микола Жулинський пов’язує інцидент із вчорашньою депортацією із Сімферополя російського політолога – лідера Міжнародного Євразійського руху Александра Дугіна, якого у червні минулого року СБУ оголосила персоною нон-грата, звинувативши його у порушенні українського законодавства.

На Банковій депортацію Жулинського називають “нестандартною ситуацією” у російсько-українських відносинах.

Заступник голови Секретаріату Олександр Чалий заявив: “Нам повідомили, що він внесений у певний обмежувальний список. Сьогодні по дипломатичних каналах ми проблему цю з‘ясовуємо. Ну, ви знаєте, що кожна держава має обмежувальний список доступу. Ми теж маємо. І ми теж певних російських громадян не впускали...”.

Чорномирдін не знає чому, але здогадується...

Прес-конференція Віктора Чорномирдіна.
Київ, 6 чернвя 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін каже, що не знає причини затримання радника Президента України у Санкт-Петербурзі, втім зазначає, Україна, мовляв, розпочала першою: “Перше відбулося у Криму – затримали нашого політолога… Дугіна. Ввечері ми дізналися, що й у нас відігралися, треба розуміти. Чому? За що? Не можу сказати. У мене немає такої інформації. Десь, мабуть, місяць тому російська сторона запропонувала українській стороні зупинитися і припинити всі ці затримання. Поки українська сторона не відповідає”.

У Службі ж безпеки України заявляють, що всі рішення про заборону в’їзду в Україну російських громадян, зокрема, Александру Дугіну, Константину Затуліну, Едуарду Лимонову, були чітко обґрунтовані з правового боку – за втручання у внутрішні справи України та посягання на територіальну цілісність.

Питання депортації міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк планує обговорити під час завтрашнього візиту до Москви: “Це буде одним з основних предметів переговорів. Не думаю, що такі дії спрямовані на загострення двосторонніх політичних відносин. І переконаний, що в тому числі МЗС Російської Федерації максимально зацікавлене в прозорості застосування процедури “персона нон грата”. Список тих осіб, які не допускаються на територію України, є публічний, на відміну від російського списку”.

Путін заговорив про тиранію, а Ющенко нагадав про обстріли парламенту

Публічна перепалка між державними мужами України та Росії за останній тиждень не обмежилася депортацією відомих у двох країнах осіб. Напередодні Президент Російської Федерації Владімір Путін заявив, що побоюється встановлення в Україні тиранії. Путін зазначив також, що Росія субсидувала 15 років Україну дешевими енергоносіями по 3-5 мільярдів доларів щороку і більше не збирається цього робити.

У відповідь на російські закиди сьогодні з Банкової пролунала заява, що це Україна переплачувала за газ. А Віктор Ющенко сказав, що Україна не хотіла б, щоб хтось коментував її внутрішнє життя і нагадав, що “у деяких сусідів” України для врегулювання політичної кризи стріляли по парламенту. За даними офіційного Києва, Президенти України та Росії зможуть обговорити ці питання під час саміту СНД у Санкт-Петербурзі 10 червня.
XS
SM
MD
LG