Доступність посилання

ТОП новини

Ювілейне засідання Ради «Росія — НАТО»: "Далі чекає непроста робота"


Мар’яна Драч Прага, 26 червня 2007 року (Radio Svoboda.ua) – Росія і НАТО не приховують, що по-різному бачать багато питань міжнародної безпеки. Водночас обидві сторони погоджуються, що подолати розбіжності можна лише за допомогою діалогу. Про це йшлося сьогодні в Москві на ювілейному засіданні Ради «Росія — НАТО», присвяченому 10-ій річниці підписання Договору про відносини між Москвою та Альянсом та 5-ій річниці створення самої Ради.

Засідання Ради «Росія — НАТО»
Москва, 26 червня 2007 р.
(epa)
Як бути із подальшим розширенням НАТО, чи повинен край Косово здобути незалежність, а Сполученні Штати розміщати елементи протиракетної оборони у Європі – на всі ці питання Росія й НАТО мають відмінні погляди.

Росія цінує відносини з НАТО

Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров закликав Альянс утриматися від односторонніх дій: "Далі на нас чекає непроста робота. Це природно, адже такі питання, як протиракетна оборона, торкаються ключових аспектів європейської, міжнародної безпеки, аспектів стратегічної стабільності. І, звісно, треба обережно підходити до безпеки і стабільності один одного, не здійснювати кроків, які спрямовані на зміцнення чиєїсь безпеки за рахунок безпеки інших".

Водночас Лавров додав, що Росія високо оцінює відносини з НАТО і те, що учасники цієї організації готові відкрито обговорювати з росіянами суперечливі питання. Генеральний секретар НАТО Яаап де Гооп Схеффер, зі свого боку, пообіцяв, що такий діалог продовжиться: "Заради цього ми створювали Раду «Росія — НАТО», не тільки для того, щоб заявляти, як багато в чому ми дійшли згоди, але також для серйозних і відвертих дискусій з питань, щодо яких ми не погоджуємося."

Ратифікація угоди Держдумою: НАТО використовуватиме Росію як транзитну країну і уможливить спільні навчання на російській території

Лунає критика, що тривалі розмови російських та натовських чиновників часто-густо є порожньою балаканиною, після якої сторони залишаються при своїй думці.

У розмові з Радіо Свобода директор планування офісу генсека НАТО Джеймі Шей визнав, що Альянс хотів би, щоб контакти з Москвою були активнішими, але наголосив, що серйозна співпраця триває: "Після деяких заяв може скластися враження, що у відносинах «Росія — НАТО» нічого не відбувається, але це не так. Є середземноморські навчання НАТО "Активні зусилля", і Росія бере в них участь. У нас добра співпраця в Афганістані. Державна Дума Росії зараз готує до ратифікації угоду, яка дасть змогу силам НАТО використовувати Росію як транзитну країну і проводити спільні навчання на російській території. Тому треба дивитися на загальну картину."

Добрим відносинам між Росією та Альянсом альтернативи немає

Тим часом генсек НАТО використовує своє перебування у Москві, щоб спробувати переконати росіян перестати боятися антиракетних систем, які збираються розмістити на теренах Польщі і Чехії. В ефірі радіостанції "Ехо Москвы" Схеффер сказав, що не треба бути Ейнштейном, щоб зрозуміти, що 10 перехоплювачів ракет нічим не можуть загрожувати Росії.

А сьогодні на зустрічі з господарем Кремля генсек НАТО заявив, що альтернативи міцним відносинам між Росією та Альянсом немає. Владімір Путін також був налаштований, принаймні на словах, позитивно: "Ми перейшли від періоду конфронтації до співпраці. Природно, що це велика, багатопланова робота, і вона не може відбуватися без проблем."

Як саме будуть розв‘язувати ці проблеми, допоможе визначити зустріч президентів Росії і Сполучених Штатів. Вони мають побачитися у штаті Мейн цієї неділі.
XS
SM
MD
LG