Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ГУАМ у Баку


Богдана Костюк Київ, 18 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні “Каспійська столиця” – Баку – приймає учасників саміту ГУАМ. Чільники Грузіії, України та Азербайджану планують розглянути питання регіональної безпеки і перспективи співпраці цих країн у рамках організації ГУАМ. Таке рішення ухвалили члени Ради національних координаторів ГУАМ напередодні бакинського саміту.

Бакинську зустріч МЗС України визначає як важливий етап у розвиткові ГУАМ – до дискусій на саміті запросили представників США та Японії. При цьому Японія братиме участь у подібній акції вперше. Участь інших держав і регіонів у ГАУМ-івських проектах заохочується всіма учасниками організації. Так, напередодні бакинського саміту в інтерв’ю азербайджанському телебаченню Президент України заявив, що одним із найактуальніших для ГУАМ проблем є питання розширення організації.

Так само, уперше спеціальне засідання присвячують організаційним та управлінським питанням, оскільки виконавчі структури ГУАМ збільшилися. Про це поінформував речник МЗС України Андрій Дещиця: “Обговорюватимуться нагальні питання діяльності організації, зокрема, функціонування секретаріату ГУАМ у Києві. Так як із 21 травня цього року у МЗС України акредитовано Секретаріат ГУАМ. А з 1 червня Генеральний секретар ГУАМ Валерій Чачалашвілі приступив до виконання своїх обов’язків”.

Київ сподівається на збільшення соціальної складової у діяльності ГУАМ

План саміту, затверджений Радою національних координаторів ГУАМ, передбачає розгляд енергетичних і соціальних питань. Узагалі, як повідомив напередодні міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, офіційний Київ сподівається на збільшення соціальної складової у діяльності ГУАМ.

Арсеній Яценюк : “ГУАМ є і буде життєздатний – за умови чіткого наповнення соціально-економічними проектами. Ми сконцентровані на цьому”.

Серед таких проектів: будівництво залізниць “Баку – Тбілісі – Поті” та “Ахакалакі – Тбілісі – Баку” з потужними торговельними терміналами; енергетичні проекти з транспортування каспійської нафти через Чорне море до європейських країн.

Регіональне лідерство України

Українські політики та оглядачі вважають, що участь у ГУАМі – непоганий шанс для України стати регіональним лідером.

Експерт Українсько-польського дослідницького центру Богдан Олексюк з цього приводу зазначив: “Для чого їй таке лідерство? Зрозуміло, що це впливовість у регіоні. І ради впливовості у світі. Привабливість інвестиційна відповідно зростає, і майбутня роль у Європі. Якщо ми все-таки збираємося вступати у Євросоюз, треба планувати свою роль”.

Президент Молдови не приїде

Одну з країн-членів ГУАМу на саміті представлятиме прем’єр. Участь Президента Молдови Володимира Вороніна скасована, оскільки нинішній саміт ГУАМ збігається в часі із запланованими раніше візитами молдовського чільника до Люксембурга і Брюсселя. Тож Молдову у Баку представлятиме Василій Тарлєв.

До 2005 року у складі Організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ був і Узбекистан. Приводом для перетворення ГУУАМу у ГУАМ узбецький президент Іслам Каримов назвав зміну проголошених завдань організації – владу країни не задовольняли акценти на вирішення заморожених конфліктів, формування спільних військових блоків та перегляду систем безпеки.
XS
SM
MD
LG