Доступність посилання

ТОП новини

США – Росія: високі надії, малі очікування


Людмила Ваннек Прага, 29 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Росії Владімір Путін стане першим закордонним лідером, якого американський президент Джордж Буш прийматиме на своїй сімейній дачі на березі океану у Кеннебанкпорті, штаті Мейн. Багато хто сподівається, що морське повітря і неофіційна атмосфера відігріють відносини між цими двома лідерами. Одначе невідомо, чи будуть ці фактори сприятливими для вирішення проблем, які існують між двома державами.

Фахівці, які зібралися на брифінгу у Вашингтоні напередодні, налаштовані доволі скептично: чи зможе ця дводенна зустріч у перші дні липня змінити щось у суттєвих розбіжностях, які США і Росія мають останнім часом?

Роза Ґоттемоллер, директор Московського центру Карнеґі, яка свого часу була одним із заступників держсекретаря США, зазначила: «З того, що я чую з Білого дому, це буде ще один неформальний саміт, без якихось конкретних результатів».

Зустріч після крижаної риторики

На думку пані Ґоттемоллер, невеликі очікування від зустрічі президентів 1-2 липня обумовлені великою мірою тією риторикою, яку можна було чути протягом цього року від російського президента. Зокрема, у лютому, на міжнародній конференції з безпеки у Мюнхені Владімір Путін накинувся із закидами на Сполучені Штати, що ті, мовляв, «переступили свої кордони» у бажанні створити однополярний світ. Той тон, на думку Ґоттемоллер, тільки додав напруги й без того складній ситуації довкола планів США розбудувати систему ПРО в Центральній Європі та намірів Росії вийти з Договору про звичайні озброєння у Європі.

Однак експерт зізналася, що її здивував міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров, коли сказав, що зустріч двох лідерів «призначена для того, щоб зняти ризик відчуження між цими двома країнами».

У такому разі, каже Ґоттемоллер, ця зустріч може бути й плідною: «Моє передчуття (і це тільки передчуття, нічого іншого, бо я не маю жодних стійких доказів цього), можливо (тільки можливо) ми зможемо побачити і сюрпризи на цьому саміті. Були деякі натяки із Москви, що, скажімо, можуть пролунати пропозиції: як вийти з глухого кута довкола договору про звичайні збройні сили в Європі, чи навіть пропозиція щодо подальшого скорочення ядерних озброєнь».

« Значною мірою це все буде для публіки»

Скептичніше налаштований щодо зустрічі Путін — Буш член російської Академії Наук і співголова програми непоширення ядерної зброї центру Карнеґі Алексєй Арбатов.

«Я підозрюю, що здебільшого це все буде для публіки. Я був би щасливим, якби помилявся», – сказав пан Арбатов.

Головним питанням зустрічі, на його думку, буде відповідь Буша на пропозицію Путіна, яку він зробив Сполученим Штатам на недавньому саміті «Групи Восьми»: використовувати радіолокаційну станцію в Азербайджані як частину стратегії ПРО.

Алексєй Арбатов: «Якщо в Кенненбанкпорті президент Буш спробує переконати президента Путіна, що американська протиракетна система в Європі не спрямована проти Росії, тоді це буде марною справою. Цілком марною, оскільки Росія вже сформувала свою позицію, яку поділяє переважна більшість російських експертів».

Тест для США?

Ще один експерт із центру Карнеґі – Дмитрій Тренін – каже, що ця зустріч двох президентів у Кенненбанкпорті є, на думку багатьох в Росії, тестом для Сполучених Штатів. Якщо Буш відкине пропозицію Росії щодо радіолокаційної станції в Азербайджані, то, для багатьох росіян, «це буде майже остаточним доказом того, що ракетна система в Європі фактично націлена проти Росії», – зауважив пан Тренін

Загалом, єдине, в чому переконані експерти, які готуються до висвітлення зустрічі Буш — Путін, це те, що довколишній пейзаж буде тішити око. Щодо ж до решти – думки розходяться.
XS
SM
MD
LG