Доступність посилання

ТОП новини

Енергетичне протистояння заміщує політичне?


Тетяна Ярмощук Київ, 15 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) –Президент заявляє про захоплення українського газового ринку і звинувачує уряд у підтримці монополіста. Питання енергобезпеки обговорювали сьогодні на засіданні Ради національної безпеки та оборони України.


Монополіст в Україні захоплює ринок газу, і відбувається це за підтримки Кабінету Міністрів. Таку заяву зробив сьогодні Президент. Йдеться передовсім про компанію "РосУкрЕнерго", яка постачає до України російський та середньоазійський газ та її дочірню компанію "УкрГазЕнерго", яка працює на українському внутрішньому ринку.

У компанії ж "УкрГазЕнерго" відкидають звинувачення у монополізмі і закидають Президентові у лобізм. Речник компанії Віталій Кисіль в інтерв’ю Радіо Свобода:

“Газова сфера не підлягає під визначення природної монополії. Другий момент: казати про наш монополізм при тому, що на ринку близько 400 компаній мають ліцензію на цю діяльність, то я не знаю, як можна казати про монополізацію ринку. Близько 2 тижнів тому декілька споживачів відмовилися укладати з нами договори. Передусім, це були підприємства "Індустріального союзу Донбасу", які вважають, що вони не мають доплачувати 4 долари за зберігання газу у підземних сховищах. Це вартість, яку ми додали після відповідного рішення НКРЄ. Ця заява просто носить певний лобістський характер”.

Експерти ж говорять про політичну складову ситуації. На думку віце-президента Центру досліджень корпоративних відносин Ростислава Іщенка, нинішня ситуація на енергетичному ринку й справді може бути реакцією фінансової групи "Індустріальний союз Донбасу", яку оглядачі вважають близькою до Президента, на збільшення вартості зберігання газу у підземних сховищах.

Лобістські інтереси починають віддзеркалюватися на рівні державних інституцій, каже в інтерв’ю Радіо Свобода політичний експерт Андрій Єрмолаєв:

“Всі розмови про монополізм "УкрГазЕнерго" — це розмови не про юридичний монополізм, а про фактичний монополізм. Просто в "УкрГазЕнерго" немає конкурентів, які б могли завезти газ не по 130, а по 120 доларів. Мати ліцензію — цього замало. І тому розгорнулася дуже серйозна боротьба за лібералізацію внутрішнього ринку. Хто розпоряджається квотами азійського газу? Хто їх постачає споживачам? Хто має зик з цього: чи заснована компанія, чи комерційні посередники? Прикро, що до цього часу не сформоване чітке уявлення про сутність і характер нових правил гри, які сформовані в Україні, починаючи з 2006 року”.

Нещодавно Віктор Ющенко доручив Генпрокурору та Антимонопольному комітету розібратися, на яких підставах "УкрГазЕнерго" піднімає ціни для українських підприємств. В Антимонопольному ж комітеті кажуть, що вже розпочали перевірку "УкрГазЕнерго" на дотримання правил конкуренції. Речник Комітету Богдан Яким"юк в інтерв’ю Радіо Свобода:

“Ми зробили відповідні запити до "УкрГазЕнерго", до Мінпаливенерго, до Мінпромполітики, ми зробили запити до тих підприємств, які звернулися до нас через Федерацію металургів, і на базі отриманої інформації зробимо об’єктивний аналіз та висновок, щодо того, чи є порушення конкуренційного законодавства у діях "УкрГазЕнерго", чи немає. Якщо воно буде мати місце, ми притягнемо "УкрГазЕнерго" до відповідальності”.

Україна видобуває лише 20% “блакитного палива” від річної потреби. Решту – імпортує. Через спільне українсько-російське підприємство “УкрГазЕнерго”, яке в свою чергу закуповує газ не напряму у російського “Газпрому”, а ще у одного посередника — компанії “РосУкрЕнерго”. Ця схема була створена за часів прем’єрства Юрія Єханурова. На адресу цих угод пролунало немало критики, як з боку команди Януковича, так і з боку команди Тимошенко. Це було аргументом для голосування Верховної Ради четвертого скликання за відставку уряду Єханурова.

Матеріали до теми:

• Екс-голова "Нафтогазу України" Ігор Діденко: "Навколо "РосУкрЕнерго" усе може змінитися будь-якого дня" • Непрозоре вирішення газового питання в Україні підживлює корупцію всередині владних еліт — французький дослідник • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Перспективи Міжнародного газового консорціуму.
XS
SM
MD
LG