Доступність посилання

ТОП новини

Чи скасують депутатську недоторканність?


Тетяна Ярмощук Київ, 21 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи варто повністю скасовувати недоторканність для народних депутатів? Чи просто привести у відповідність нормам депутатської недоторканності, яка діє у країнах розвинутих демократій? І чи згодяться парламентарі добровільно стати доторканними?

Недоторканність депутата – це принцип, згідно з яким депутат представницького органу державної влади не може бути притягнений до карної відповідальності без згоди даного органу. Так говорить тлумачний словник.

У зверненні Президент Віктор Ющенко закликав Верховну Раду скасувати недоторканність для народних депутатів: “Скасування необмеженої недоторканності є ключем до подолання парламентської корупції. Це крок до змін. Це реальна дія для нормалізації життя в країні”.

На переконання представника Блоку Юлії Тимошенко Миколи Сивульського, депутатську недоторканність треба скасувати повністю: “Ще при мажоритарній системі вона відігравала певну роль, тому що депутати, які обиралися від окремих округів, постійно мігрували у пошуках кращого життя, тому що їм потрібно було вирішувати якісь питання для регіонів. Ця міграція постійно закінчувалася у провладних фракціях, які мали вихід на уряд. Зараз пропорційна система виборів. У мене немає ні на секунду сумніву в тому, що якщо Генеральна прокуратура захоче притягти до відповідальності когось із опозиції, вони (ВР) миттю дадуть згоду”.

Коаліціянти ж кажуть, що не проти скасування недоторканності, але не тільки для народних депутатів, а для всіх

Регіонал Ярослав Сухий в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “В Україні існує інститут особливого притягнення до відповідальності Президента, суддів, народних депутатів України. Якщо Президент виступає з ініціативою скасувати сам інститут недоторканності – скасовуємо для всіх, а не окремо для народних депутатів України. Коли я маю свою точку зору і можу не стриматися і ось сказати, у мене були б великі неприємності: чи вулицю б на червоне світло перейшов, чи ще щось. До мене б причепилися з тим, щоб мене поставити на місце”.

У 80-й статті української Конституції записано: народним депутатам гарантується недоторканність. А в країнах розвинутих демократій недоторканність стосується лише випадків виконання депутатами своїх безпосередніх повноважень.

Матеріали до теми:

• Президент Віктор Ющенко закликає політичні сили публічно зобов’язатися скасувати необмежену депутатську недоторканність • Нові політичні обличчя: чи сприятимуть перевибори їхній появі? • Чому й надалі опозиція нагадує Лебедя, Рака і Щуку? З приводу останніх заяв представників мегаблоку. • Юлія Тимошенко: «Бютівці» і «нашоукраїнці» особисто підтвердять спікеру складення своїх повноважень
XS
SM
MD
LG