Доступність посилання

ТОП новини

На вибори гуртом. Опозиційний мегаблок вирішує передвиборчі питання


Тетяна Ярмощук Київ, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Помаранчеві сили гуртуються перед достроковими виборами. Як же виглядатиме розподіл сил у новоствореному мегаблоці “Нашої України”, “Народної самооборони” та “Української правиці”? Як вживатимуться разом політики, які пропагують різну ідеологію? Хто може очолити список?

(razom.org.ua)
54 відсотки – “Нашій Україні”, 25 – “Народній самообороні”, і 21 – “Українській правиці”. Так розподілятимуться голоси у мегаблоці сил, які називають себе демократичними. Хто ж очолить передвиборчий список? “Народна самооборона” каже, що найоптимальніша кандидатура – колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

“Ми маємо зробити формулу перемоги, а не формулу компромісів”

В інтерв’ю Радіо Свобода Микола Катеринчук заявив: “Якщо говоримо про результат політичний, а не кулуарний, а ми маємо бути відповідальними за ті процеси, які відбуваються у державі, то ми маємо зробити формулу перемоги, а не формулу компромісів, які задовольнять чиїсь амбіції, а в загальному контексті суспільство залишиться з незрозумілим результатом. Мені здається, що список має очолити самий рейтинговий політик – це Юрій Луценко”.

Нашоукраїнці ж зазначають, що питання лідерства ще не вирішене. Однак не відкидають, що саме Юрій Луценко може очолити список мегаблоку.

Михайло Поживанов в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: “Це є побажання “Народної самооборони” і особисто пана Луценка. Рішення ж буде ухвалюватися пізніше, на наших зібраннях. Якщо лідери політичних партій, які беруть участь у цих переговорах вважають, що це доцільно, що ступінь довіри у суспільстві до Юрія Луценка вищий, ніж до В’ячеслава Кириленка, Анатолія Гриценка, чи Арсенія Яценюка, то, можливо, це правильне рішення”.

Раніше дехто із представників “Української правиці” клявся не йти на вибори з Юрієм Луценком, приміром Василь Червоній називав його “комуністичним синком, який дослужився до лейтенанта КДБ”.

Втім, сьогодні інший представник “Правиці” Іван Заєць говорить Радіо Свобода, що питання ідеологічної чистоти наразі не на часі: “Сьогодні стоїть питання, щоб відбити наступ реваншистських сил і закласти підвалини для модернізації нації, модернізації нашої влади. Така задача вимагає сьогодні об’єднання державницьких сил, вона вимагає досить широкого кола консенсусу. Якщо вдасться вирішити цю проблему, тоді можна буде говорити про ідеологічну чистоту цього блоку”.

Чи не з’являться нові “промисловці та підприємці”?

Наразі “Наша Україна” має проблеми з Партією промисловців та підприємців, які вийшли з блоку та приєдналися до коаліції. Чи не повториться подібна ситуація із новоствореним об’єднанням?

Політолог Сергій Таран: “Є така небезпека. Але якщо до цього серйозніше поставиться Президент, є надія, що така ситуація не повториться. Цей мегаблок має суттєво оновити списки, зробити все можливе, щоб до цих списків не потрапили випадкові люди. Величезне значення у цій ситуації матиме позиція Президента, адже саме Президент був ініціатором і промоутером цього блоку. Без Президента блокові буде дуже важко погодити такі питання, як квоти, місця”.

Про створення мегаблоку, який би об’єднав демократичні сили говорилося відтоді, як Президент видав перший Указу про розпуск парламенту. Втім, рішення про це ухвалили лише минулого тижня, а дискусії про кадровий склад блоку тривають.

Матеріали до теми:

• Вiктор Ющенко вимагає вiд Верховної Ради та її голови Олександра Мороза припинити роботу, оскільки призначені позачергові вибори • Олександр Мороз: "Віктор Ющенко має заспокоїти своє шалене оточення" • ЦВК наразі не може «обнулювати списки» парламентарів та визнавати обраними нових депутатів через відсутність законодавчої бази • Оголосіть весь список! Чи сумісна пропорційна система виборів із прозорістю формування виборчих списків? • Передвиборчий старт: хто разом, хто окремо
XS
SM
MD
LG