Доступність посилання

ТОП новини

Владімір Путін – перший закордонний лідер, якого президент США Джордж Буш приймає у себе на сімейній дачі у Кеннебанкпорті.


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Владіміра Путіна запросили до літньої резиденції батьків Буша у курортному містечку Кеннебанкпорт на березі Атлантичного океану. Путін прибув туди у неділю під вечір. У програмі візиту прогулянка на катері, спільна рибалка, обід, ділова бесіда за можливою участю, як повідомляють, Джорджа Буша-старшого, колишнього президента. Гостя пригощають омарами, що ними славиться Мейн. Журналісти навіть назвали цей саммит «омаровим».

Кеннебанкпорт прикрашено плакатами з російським вітанням, у вікнах ресторанів та у туристичних центрах виставлені пляшки російської горілки, хоча тут, подібно до інших штатів Нової Англії, перевагу надають не оковитій, а знаменитому бостонському пиву «Семюел Адамс».

Офіційний Вашингтон сподівається, що зустріч допоможе дещо розрядити атмосферу холоду, що останнім часом визначає американо-російські взаємини. Путін має в Америці не дуже прихильну оцінку, відповідно до його останніх висловлювань на адресу Сполучених Штатів, що він їх непрямо порівняв із третім рейхом і звинуватив Сполучені Штати у політиці диктату.

Друзями Росії залишаться тільки Білорусь, Куба та Венесуела?

Тож президент Буш каже не про дружбу між двома державами, а лише те, що «Росія – не ворог для Сполучених Штатів».

Американська газета «Нью-Йорк таймс» у редакційному коментарі до візиту Путіна пише: «Пан Путін показав себе ще більш автократичним удома і більш агресивним за кордоном, ніж передбачали експерти. Останнім часом він звинуватив США в імперіалізмі і загрожував націлити на Європу ядерні ракети». Газета радить Бушеві «нагадати панові Путіну, що якщо він не буде обережнішим, то друзями Росії залишаться тільки Білорусь, Куба та Венесуела».

Вашингтон потребує допомоги Москви

По-перше – у Раді Безпеки ООН, щоб застосувати суворіші санкції проти Ірану, за його програму виготовлення ядерної зброї. По-друге – знову ж таки у Раді Безпеки – для визначення дальшої долі Косово, сербської провінції з більшістю албанського населення. Москва проти незалежності Косово, тому що це може створити прецедент для низки російських провінцій. По-третє, Буш хоче переконати Путіна у тому, що розташування елементів протиповітряної оборони у Польщі та Чехії нічим Росії не загрожує.

Але Білий дім не сподівається від «омарового самиту» практичних результатів. Успіхом у Кеннебанкпорті вважатимуть поліпшення атмосфери взаємин. Однак, лідери, всупереч обіцянкам прес-служби Білого дому, не зробили жодної формальної заяви на початку саміту. Президент Буш кинув журналістам лише «Окей, Так і є. Дякую, що прийшли».
XS
SM
MD
LG