Доступність посилання

ТОП новини

Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині


Тетяна Ярмощук Київ, 18 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Ліквідація фосфорної аварії, яка сталася у Буському районі Львівщини, триває. Сьогодні на допомогу українським фахівцям мають прибути казахські. А на засіданні Кабінету Міністрів розглядатимуть питання про виділення коштів на ліквідацію наслідків аварії. Як ситуація виглядає зараз, як відіб’ється аварія на здоров’ї мешканців навколишніх територій і як треба діяти у разі отруєння?

Другу добу триває ліквідація наслідків техногенної аварії, яка сталася у Буському районі Львівщини внаслідок сходження з рейок потягу, який перевозив жовтий фосфор із Казахстану до Польщі. На місці пригоди працює технічна група, до якої приєдналися фахівці військ хімічного, біологічно та радіаційного захисту.

Сьогодні на допомогу мають прибути і казахські фахівці, каже в інтерв’ю Радіо Свобода міністр транспорту та зв’язку Микола Рудьковський: «Випадок надзвичайно складний. Хімічна сполука, яка вилилася, не виробляється в Україні і тому уже летять казахські фахівці для того, щоб спільно розробити план дезактивації території. Працює технічна група. Думаю, що протягом кількох днів будуть попередні результати, і тоді можна буде говорити про причини».

Ангідрид ортофосфорної кислоти, який утворився в результаті горіння фосфору, дуже небезпечний для людського організму. За словами професора Інституту медицини праці Ісаака Трахтенберга, вже через годину після отруєння у людини виникає запаморочення, нудота, загальна слабкість та спрага. Цим може й обійтися, каже пан Трахтенберг, втім це не факт: «Може бути й інша ситуація, коли ці гострі інтоксикації переходять у фазу тяжкого отруєння, коли уражається центральна нервова система. Тоді треба людей покласти в стаціонар і лікувати там від тяжкого отруєння».

Щоб вивести отруйну речовину з організму, необхідне правильне харчування, розповідає, працівниця Інституту промислової токсикології Лілія Краснокуцька: «Мають бути нежирні види м’яса, овочі, фрукти, сульфат зі вмістом мінеральних вод».

У Міністерстві ж охорони здоров’я заявляють, що загрози для населення Львівщини немає. Мовляв, хмару, яка утворилася внаслідок горіння фосфору, вітром було віднесено від населених пунктів у бік лісу.

Президент, який зараз перебуває у Криму, доручив Службі безпеки, Міністерству внутрішніх справ та Генеральній прокуратурі перевірити обставини, які призвели до аварії. За Указом глави держави, Кабмін упродовж 3 днів має скласти план ліквідації її наслідків та за 10 днів ліквідувати їх.

Аварія сталася у понеділок увечері – з рейок зійшли 15 вагонів з жовтим фосфором, 6 із них одразу зайнялися. До зони ураження потрапили 14 населених пунктів, в яких мешкає 11 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG