Доступність посилання

ТОП новини

У що трансформується «Наша Україна»?


Тетяна Ярмощук Київ, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У блоці «Наша Україна - Народна Самооборона» говорять про можливість створення єдиної партії. А тим часом лави нашоукраїнців полишають відомі політичні гравці.

Юрій Артеменко та Микола Сокирко – останні втрати нашоукраїнців. Вони заявляють, що у «Нашій Україні» відбувається нехтування Статутом та думками обласних парторганізацій, що призводить до небезпечної концентрації влади в одних руках.

На думку нашоукраїнки Лілії Григорович, Сокирко та Артеменко поставили себе поза партією не тепер, а кількома місяцями раніше: «Пан Сокирко та пан Артеменко не виконали того рішення, яке було ухвалене президією партії про вихід із фракції. І мені видається, що це якраз і є головний мотив. Люди поставили себе поза партією ще тоді, коли не виконали того рішення, яке стало офірою для того, щоб розблокувати кризову ситуацію, яка склалася».

Борис Беспалий, колишній активіст «Нашої України», який полишив лави партії, рішення колишніх однопартійців пояснює перетворенням цієї політичної сили в адміністративний додаток: «Тут далася взнаки ще така ситуація, коли керівник Секретаріату Президента оголошує десятку на вибори, хоча це є функція з’їзду. От уявіть собі, якби 5 років тому вийшов Медведчук і почав оголошувати п’ятірки та десятки збірних команд Президента. На превеликий жаль, «Наша Україна» перетворюється в адміністративний додаток. Це той шлях, який раніше пройшли НДП, СДПУ(о). Це неперспективний шлях».

Олігархат з помаранчевого табору перетворюється в окрему силу?

Наразі відбувається процес відтоку помаранчевого олігархату з помаранчевого табору, каже в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Кость Бондаренко. Втім, на його думку, ці процеси підуть на користь новому блоку: «Немає вже у першій десятці так званих «любих друзів». Вони, швидше за все, відійдуть у інший проект. І те, що люди, близькі до Порошенка (Сокирко та Артеменко), вже відійшли, це теж говорить само за себе. Один із дуже відомих політиків, що не потрапили на минулих виборах до парламенту, намагається реанімувати свій блок за рахунок «любих друзів». Відбувається процес відтоку помаранчевого олігархату з помаранчевого табору в окрему силу».

28 червня «Наша Україна» та «Народна самооборона» підписали декларацію про створення єдиного блоку і заявили про можливість створення єдиної партії. Передвиборчий список очолив Юрій Луценко.
XS
SM
MD
LG