Доступність посилання

ТОП новини

Віктора Ющенка чекають в Угорщині


Василь Плоскіна Угорщина, 10 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент України Віктор Ющенко розпочинає сьогодні державний візит до Угорської Республіки. У Будапешті він зустрінеться з керівниками Угорщини, провідними політиками та представниками угорського бізнесу. Другий день офіційного візиту глави української держави також буде багатим на зустрічі.

За сім останніх місяців це вже друга поїздка Віктора Ющенка до Угорщини на посту Президента України. Наприкінці жовтня минулого року його запросили сюди на святкування 50 роковин революції 1956 року. Втім багато хто з тутешніх політичних старожилів пам’ятають його ще з 1998 року, коли він приїздив сюди як міністр фінансів українського уряду.

У Будапешті Віктор Ющенко має зустрічі з президентом Угорщини Ласлом Шойомом та прем’єр-міністром Ференцом Дюрчанем. Пріоритетними темами будуть розвиток двосторонніх українсько-угорських відносин, торгово-економічні зв’язки та питання гуманітарної галузі.

Товарообіг зростає, прогрес є також в політичній сфері

Угорська преса пише, що важливість таких зустрічей переоцінити дуже важко, адже між двома країнами у середині 1990-х років укладена базова угода про добросусідські відносини, взаємний товарообіг росте з року в рік; сторони за останній час підписали низку важливих урядових домовленостей. Є прогрес і в політичній сфері: Угорщина активно підтримує Україну в питаннях євроатлантичної співпраці.

У 2003 році угорський парламент в окремій резолюції засудив сталінський геноцид 1932-33 років в Україні. Тут також згадують про непогані набутки у галузі захисту прав національних меншин – угорської в Україні та української в Угорщині.

І це тільки мала частка того, що вже зроблено за останні 16 років, відколи Україна стала незалежною державою, хоча для більшої точності слід нагадати, що деякі міжурядові угоди датуються навіть сімдесятими та вісімдесятими роками, і їхню чинність ніхто досі не скасовував.

11 липня Віктор Ющенко планує оглянути Дунайський металургійний комбінат «Дунафер», власником якого є одне з українських підприємств. До зустрічі з Президентом України у середу готується актив Центрального самоврядування українців Угорщини та президія Європейського конґресу українців. Це станеться після урочистого відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку в Будапешті, у ньому візьмуть участь президенти Ласло Шойом та Віктор Ющенко.
XS
SM
MD
LG