Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи розширення мегаблоку


Тетяна Ярмощук Київ, 2 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи поповниться мегаблок «Нашої України» та «Народної самооборони»? Чи приєднається до них «Українська правиця»? І в якому вигляді постане блок перед виборцями?

«Наша Україна» та «Народна самооборона» підписали декларацію про створення єдиного блоку. Окрім єдиного блоку та передвиборчого списку, мовиться і про можливість створення єдиної партії.

За словами лідера нашоукраїнців В’ячеслава Кириленка з понеділка «Українська правиця» вирішить всі свої складні питання та приєднається до підписантів.

Приєднуватися до блоку чи до єдиної партії?

Тим часом, лідер «Правиці» Юрій Костенко в інтерв’ю Радіо Свобода каже, що для початку мусить розібратися у нинішній ситуації: «Наша Україна», «Народна самооборона» та «Українська правиця» робили мегаблок, узгодили всі положення, фактично розпочали офіційно виборчу кампанію, і тут раптом «Наша Україна» та «Самооборона» перезасновують блок. Тому ми хочемо з’ясувати, що це означає. Приєднуватися до чого? До блоку? До єдиної партії, яку начебто започатковують? Тоді треба з’ясувати, що це за ідеологія у цієї партії. Соціаліст Луценко стоїть на принципово інших позиціях, ніж «Українська правиця».

«Нашоукраїнці» ж висловлюють подивування поведінкою пана Костенка. Михайло Поживанов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: «Він постійно заявляв, що ні за яких умов він не хоче втрачати посаду лідера партії. Навіть тієї, котра сьогодні має підтримку 0,2%, але він хоче бути лідером партії. Президент абсолютно правий, коли він запропонував потім, на базі єдиного блоку, створювати єдину партію. Бо ми вже багато років бачили, як кожна політична сила пробувала грати у власну гру».

Сподівання на фактор Ющенка

Політичні ігри навколо створення мегаблоку триватимуть до моменту формування виборчого списку, каже політолог Артем Біденко: «А вже потім сідається за круглий стіл і вже неофіційно вирішується. Можливо, Луценко і буде перший, це великий плюс і «Нашій Україні». Але не виключено, що за таку поступку «Наші Україна» хоче отримати дуже багато. Що ж до «Правиці», то тут завжди було важче. Це егоцентричні партії, які не люблять віддаватися більшим братам, чи сестрам. Але, швидше за все, заграє фактор Ющенка. «Правиця», «Самооборона» та «Наша Україна» все ж таки підуть разом».

Про створення мегаблоку, який би об’єднав демократичні сили, говорять відтоді, як Президент видав перший Указ про розпуск парламенту. Минулого четверга «Наша Україна» та «Народна самооборона» підписали декларацію про створення блоку. Однак його кадровий склад залишається предметом дискусій.
XS
SM
MD
LG