Доступність посилання

ТОП новини

День Незалежності України


Віталій Пономарьов Київ, 24 серпня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня 16 років тому Верховна Рада радянської України проголосила створення самостійної Української держави. Оскільки ж історія державотворення в теперішніх кордонах України нараховує щонайменше 12 століть, коректніше говорити саме про відновлення незалежності України.

Давньоукраїнська держава Київська Русь виникла наприкінці VIII століття на основі союзу племен Середнього Подніпров’я, а її територія простягалася від Сяну до Волги і від Балтики до Чорного моря. Київська держава проіснувала близько п’яти століть і розпалася на окремі князівства, найбільш могутнім з яких було Галицько-Волинське. У середині ХІV століття Галичина була приєднана до Польського королівства, а Київське, Чернігово-Сіверське, Подільське та Волинське князівства – до Великого князівства Литовського.

У горах Криму до кінця ХV століття існувала невелика держава готів. Натомість більшу частину півострова, а також степи між гирлами Дунаю і Дону займало Кримське ханство, яке проіснувало 358 років. У Нижньому Подніпров’ї упродовж двох з половиною століть існував військовий орден – Запорозька Січ, якій належали землі від Самари до Бугу та від Орелі і Тясмина до північних кордонів Кримського ханства.

У результаті Хмельниччини на Наддніпрянщині виникла Козацька держава, яка через 133 роки була поглинута Російською імперією. 1918 року на руїнах Російської та Австро-Угорської імперій народилися Українська Народна Республіка та Західно-Українська Народна Республіка. Наступного року вони об’єдналися в соборну Українську державу. А через 2 роки вона зазнала поразки у війні з радянською Росією, і українські землі були поділені між Польщею та Росією.

15 березня 1939 року у Хусті була проголошена незалежність Карпатської України, проте за кілька днів її територію окупувало угорське військо. 30 червня 1941 року у Львові було проголошене відновлення Української держави, однак через тиждень членів українського уряду заарештувало гестапо. Нарешті, 24 серпня 1991 року у Києві Верховна Рада Української РСР проголосила незалежність України.
XS
SM
MD
LG