Доступність посилання

ТОП новини

Михеїл Саакашвілі: Міжнародне співтовариство має дати оцінку діям Росії


Василь Зілгалов Прага, 8 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Грузії Михеїл Саакашвілі звернувся до міжнародної спільноти з проханням засудити дії Росії, яка, за твердженням Грузії, обстріляла ракетою грузинську територію. Росія категорично відкидає можливість участі її літаків у цьому інциденті, що стався в понеділок увечері. Заява грузинського лідера збільшила напруженість у відносинах між Тбілісі і Москвою. США та ОБСЄ закликали обидві сторони зберігати спокій.

Уламки ракети, що впала на село Цителубані. Кадр телеканалу "Імеді".
У середу міністерство закордонних справ Грузії повторило свої обвинувачення на адресу Росії з приводу того, що два російські винищувачі у понеділок увечері порушили повітряний простір Грузії і запустили ракету класу «повітря-земля». Згідно з інформацією грузинської сторони, 700-кілограмова ракета не вибухнула але залишила глибоку яму на кукурудзяному полі поблизу села Цітелубані, що в 65 кілометрах від Тбілісі.

Саакашвілі просить міжнародну спільноту зупинити тих, хто бомбардує

Увечері 7 серпня це місце відвідав президент Грузії Михеїл Саакашвілі і в коментарі агентству Ройтерс звернувся до міжнародного співтовариства із закликом зупинити тих, хто стоїть за цим бомбардуванням.

Михеїл Саакашвілі: «Цей інцидент, я думаю, що кожний розуміє, – складова одного ланцюга: кібератака на Естонію, бомбардування грузинської території в березні (що тоді не отримало розвитку через тверду позицію міжнародної спільноти). Люди, котрі чинять це, я не хотів би тут розкидатися обвинуваченнями, але, звичайно, є ж люди, що діють у такий спосіб, щоб зробити це знову, і у своїй безкарності дійти ще й до чогось гіршого. Ви розумієте, ми всі разом мусимо зупинити такі дії, щоб потім не було запізно».

Михеїл Саакашвілі також зазначив, що такі провокації розраховані на сіяння паніки, розкол суспільства і зміну політичного курсу Грузії.

«До якої межі це чинитиметься? Які кроки здійснить міжнародна спільнота? Ми очікуємо на їхню реакцію», – наголосив грузинський лідер.

Москва заперечує будь-яку причетність Росії до інциденту

Російське ж МЗС у своєму коментарі відкидає будь-яку причетність Росії до згаданого ракетного удару по грузинській території і закликає до всебічного розслідування цього інциденту, та наводить свою версію цього випадку.

У коментарі МЗС Росії сказано, що «та обставина, що на озброєнні грузинської армії є літаки Су-25, тоді як в південно-осетинської сторона авіації немає взагалі, допускає припущення, що певні сили діють за трафаретом (досить згадати березневий інцидент із обстрілом в Кодорському міжгір’ї в Абхазії) – продовжують нагнітати ситуацію довкола конфліктів у Грузії». Нагадаємо, що розслідування ООН березневого інциденту в Кодорі не дало результатів.

США і ОБСЄ намагаються розібратися у тому, що сталося

Держдепартамент США заявив, що продовжує вивчати, хто стоїть за цією ракетною атакою грузинської території.

Речник офісу держсекретаря США з європейських справ Метью Брайза у вівторок твердо відхилив російські припущення, що ракетний пуск по кукурудзяному полю біля грузинського села у понеділок могла організувати Грузія. Він закликав Москву «контролювати свої висловлювання».

Представник ОБСЄ, міністр закордонних справ Іспанії Міґуель Анхель Моратінос також висловив занепокоєння інцидентом і закликав сторони до стриманості. Він зауважив, що ОБСЄ, чиї спостерігачі мають власну інформацію з місця події, «дуже детально» вивчають цей випадок.

А посол Німеччини в Грузії Патриція Флор зазначила: «Ми нині очікуємо також на результати розслідування ОБСЄ. Це дуже важливо для нас. І закликаємо всіх, як завжди, до вирішення конфліктів мирним шляхом».
XS
SM
MD
LG