Доступність посилання

ТОП новини

Навколо пільг і недоторканності чиновників і народних депутатів:<br>чи законним буде їхнє скасування на позачерговій сесії розпущеного парламенту?


&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Зиновій Фрис
Гості Свободи: народні депутати 5 скликання Ксенія Ляпіна (Наша Україна – Народна самооборона) і Ярослав Мендусь (Соціалістична партія).

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: У народі кажуть: “Навіщо відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні?”

Схоже, цим і керувалися опоненти Президента і “Нашої України – Народної самооборони”, які запропонувала піти ще далі: скасувати недоторканність і пільги, причому з усіх одразу, зараз, негайно...

Пані Ляпіна, а що поганого в тому, що ваші колеги, вони ж і ваші головні опоненти, пішли на такий, можливо, дещо несподіваний для вас крок?


Ксенія Ляпіна: Власне, я хочу сказати, що це прислів’я можна продовжити, а ще краще - це треба було зробити вчора.

А ще є таке, знаєте, прекрасне прислів’я: “Позно піть “Боржомі”, кагда пєчєнь атвалілась”. Це приблизно про нашу ВР, оскільки сьогодні просто немає правочинної ВР.

Хочу нагадати, що, як тут казали, що ми запрошуємо “НУ” і БЮТ на засідання ВР, то запросити нас на засідання – це все рівно, що запросити, наприклад, Вас там, журналіста, чи будь-якого іншого, там слюсаря, сантехніка, будь-якого іншого громадянина України, оскільки сьогодні ми не маємо статусу народного депутата.

Я хочу нагадати, що сьогодні у ВР менше, ніж 300 законнообраних народних депутатів, які мають статус народних депутатів. Згідно рішення КСУ, таке засідання ВР просто не є правочинним, воно не може ухвалювати жодних рішень.

Ми абсолютно за те, щоб сьогодні, завтра, позавчора, наприклад, тоді, коли ми ще не склали повноважень і можна було прийняти це рішення, можна було його ухвалити абсолютною конституційною більшістю, там 445 голосів можна було віддати за скасування недоторканності.

Однак на той час такого не відбулося і наші опоненти після того дуже гостро нас критикували взагалі за ідею скасування недоторканності.

Я пам’ятаю, що пан Чечетов казав про те, що це просто призведе до того, що Президент Ющенко буде страшенно тиснути на певних депутатів, маючи на увазі себе і свою там кримінальну справу незакриту, і що це абсолютно політичний тиск. Вони категорично проти виступали цього, тому таке не відбулося.

На жаль, ми мусимо констатувати, що зробити це сьогодні чи завтра неможливо, бо немає інструменту, немає механізму, немає легітимної можливості вирішити це питання найближчим часом. Пане Мендусь, заступник голови Секретаріату Президента Ігор Пукшин заявив сьогодні, що якщо збереться ВР, то це збори трудового колективу.

Президент Ющенко сказав, що ніяких правових наслідків ця сесія не може мати, бо не буде 300 депутатів.

Пані Ляпіна сказала, що ця сесія не буде правочинною.

Де ця правда? Хто скаже сьогодні нашим слухачам все ж таки: правочинна чи не правочинна, дієздатна чи не дієздатна, розпущена чи не розпущена?


Ярослав Мендусь: Очевидно, сьогодні в суспільстві будь-якому пересічному громадянину дивно, що, виявляється, такий, на думку одного із канцеляристів пана Президента, очевидний факт, як відсутність в Україні легітимної ВР, виявляється, що він ставиться під сумнів. І це тема, яка перманентно виникає і обговорюється у суспільстві.

Давайте поставимо собі зустрічне запитання: а чому так? Очевидно, сьогодні незалежно від того, чи мають люди правову підготовку чи не мають, але для них очевидний факт, що все, що відбувається навколо ВР з правової точки зору, м’яко кажучи, сумнівно.

А якщо говорити чіткими юридичними категоріями, то це антиконституційні дії, які межують за своїми наслідками з антиконституційним переворотом.

Ну, хто з нас не розуміє, що факт легітимності ВР не може встановлюватися чиновником Секретаріату Президента, або не наділений Президент повноваженнями сьогодні виносити вердикт, чи легітимна ВР, чи ні. Тому всі розмови і ігрища навколо цього – це не більше, ніж передвиборний піар.

У даному випадку я маю на увазі не тільки парламентську виборчу кампанію, але й майбутню президентську виборчу кампанію. От саме й тут, по-моєму, і криється відповідь на Вами сформульоване запитання.

Ксенія Ляпіна: Я хотіла б трошки продовжити.

Тут ми навіть зійшлися в одному, найголовнішому, що, дійсно, плани відкрити сесію 4 вересня неіснуючої ВР, то це правда передвиборчий піар. Це дійсно так. Тобто, чудово розуміючи... От кажуть там, що нелегітимно встановлювати Президенту нелегітимність ВР. Безумовно, Президент цього факту і не встановлює.

Давайте приведемо логіку.

Факт юридичний №1 – це складання повноважень народними депутатами. Чим він підтверджений? Він підтверджений тим, що пан Мороз оголосив наші заяви на засіданні ВР, таким чином підтвердивши юридичний факт нашого складання повноважень.

Факт №2. КСУ встановив юридичний суд, що якщо менше, ніж 300 обраних депутатів, то така ВР неправочинна. В такий спосіб Президент жодним чином не порушує Конституцію, надаючи оцінку сьогоднішній ситуації. Він лише констатує логічну зв’язку двох абсолютно чітких юридичних фактів: відсутності 300 депутатів законнообраних і відповідного рішення КСУ про неправочинність ВР в такому випадку.

Все ж таки давайте уявимо собі, що ВР збереться 4 вересня, скасує цю недоторканність і пільги... Буде це легітимним? Які це може мати побічні наслідки?

Ярослав Мендусь: Про що йдеться, коли ми говоримо про відміну депутатської недоторканності? Це велика облуда, тому що ніяким голосуванням на засідання парламенту відмінити депутатську недоторканність не можна, бо це норма Конституції, яка може змінюватися лише у встановлений Конституцією спосіб на двох сесіях.

Тобто, на цій сесії ми можемо лишень проголосувати про направлення на експертизу в КСУ 226 голосами проекту змін до Конституції, а на наступній сесії це можна легітимізувати 300 голосів.

Ксенія Ляпіна: Я хочу звернути увагу... Абсолютно згідна (бачите, вже другий раз) з моїм опонентом, що не треба в облуду вводити народ. І гасла Мороза, і Януковича, що ми зараз швиденько зберемося, щось проголосуємо і недоторканності не буде, то це є облуда народу. Це неможливо дійсно зробити в такий спосіб. І тут я абсолютно згодна.

Крім того, рішення, яке буде ухвалене, якщо збереться, наприклад, будь-яка кількість депутатів 4 вересня, зібрання народних депутатів неправочинне, то навіть в КСУ не можна направити відповідне подання, оскільки КСУ не може його розглядати, бо за його ж рішенням, якщо немає 300 законнообраних депутатів, то це неправочинно.

Тому дійсно, я згодна, це облуда. Просто 4 вересня намагаються зробити облуду народу.

Я так думаю, що це ще й піар-технологія для того, щоб просто посвітитися і довести до абсурду щирі наміри навести порядок в державі.

Ярослав Мендусь: Тому стосовно щирих намірів.

Таким чином вирішення питання депутатського імунітету може здійснюватися лише через внесення змін до Конституції. Цей законопроект підготовлений і зареєстрований.

Але річ в тому, що відміна депутатського імунітету – це тільки малесенький фрагмент змін до Конституції, які були предметом обговорення протягом майже року з лишнім, які сьогодні внесені в парламент.

Основна ідея інша: це завершення політичної реформи, передача прав і повноважень місцевим громадам...

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG