Доступність посилання

ТОП новини

Чи скасують недоторканість?


Тетяна Ярмощук Київ, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Передвиборчий піар, чи фронтальний наступ на парламент 6 скликання? Президент Віктор Ющенко вкотре заявляє про необхідність скасування депутатської недоторканності та депутатських пільг.

Заяви та виступи Президента про скасування недоторканності для народних депутатів стали традицією. Тепер глава держави об’єднав цей месидж із бажанням скасувати і депутатські пільги. Віктор Ющенко під час останнього звернення до нації заявив: «Держава повинна забезпечувати членів парламенту умовами для роботи, а не для відпочинку».

За словами Президента, щороку платники податків витрачають на депутатські пільги майже півмільярда гривень: на безкоштовні депутатські квартири, на транспорт, на відпочинок.

«Влада має діяти в інтересах людей, а не політиків. Рецидиви номенклатури повинні відійти в минуле. Я називаю прості пріоритети: скасування недоторканності та обмеження депутатських пільг», – заявив глава держави.

Політична технологія чи серйозний намір?

Розмови Президента про скасування депутатської недоторканості та пільг – політична технологія, вважає експерт Кость Бондаренко: «Це просто те, що йому порадили політтехнологи, що наш народ найкраще сприймає скасування недоторканності. З одного боку народ, звичайно, підтримує скасування депутатської недоторканності. Але це позитивних, чи негативних емоцій у народу не викликає».

На думку ж політолога Олександра Палія, Президент має серйозний намір покласти край депутатській недоторканності саме зараз, напередодні виборів. Бо після, це буде просто неможливо. За словами Палія, у період перед виборами протягнути саме й можливо протягнути такі достатньо радикальні ініціативи, або хоча б зробити дуже вагомий крок до їхнього вирішення: «Після того, як буде обраний новий парламент, нові депутати з різних фракцій вже не захочуть скасовувати цю депутатську недоторканість».

Прем’єр-міністр Віктор Янукович виступає за скасування кримінальної депутатської недоторканності та за збереження політичної. А спікер парламенту п’ятого скликання Олександр Мороз критикував Ющенка за заклики відмовитися від депутатського імунітету.
XS
SM
MD
LG