Доступність посилання

ТОП новини

Грузія обвинуватила Росію у ракетному бомбардуванні грузинської території


Василь Зілгалов Прага, 7 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Грузинські офіційні чинники заявили у вівторок до полудня, що увечері в понеділок після дев’ятнадцятої години за місцевим часом два російських винищувачі вторглися у повітряний простір Грузії і двічі перетинали кордон в районі Казбеґі, пролітаючи туди й назад. Тбілісі також заявляє, що один з цих літаків здійснив запуск керованої ракети класу повітря-земля, яка впала і не вибухнула неподалік села Цітелубані, що в 65 кілометрах від столиці Грузії. Росія всі обвинувачення відкидає.


Інформуючи про цей факт вторгнення в повітряний простір Грузії, міністр внутрішніх справ цієї країни Вано Мерабішвілі обвинуватив Росію в «акті агресії». А речник міністерства внутрішніх справ Грузії Шота Устіашвілі повідомив агенству Ройтерс, що два російських винищувачі вторглися у повітряний простір Грузії. Є дані нашого радара, які показують, що винищувачі двічі перетинали кордон в районі Казбеґі, пролітаючи туди й назад. Долетівши в глибину грузинської території приблизно на 60 кілометрів вони випустили керовану ракету. «Ми вже встановили, що це керована ракета класу «повітря-земля», вагою біля 700 кілограмів. Вона впала неподалік від села, але, на щастя, не вибухнула. Ніхто не постраждав» каже речнк грузинського МВС.

Жителі села бачили...

Місцевий житель з грузинського села Цітелубані розповів Радіо Свобода, що він бачив, як пролетів літак і скинув ракету. «Ми це бачили і чули – тут був сильний шум, і літак після цього повернув назад. Він прилетів з півночі і повернув назад на північ. Я служив в авіації і можу сказати, що це був винищувач. Але точно не можу стверджувати чи це був МІҐ чи СУ. Тут є сумніви. Ракета ж впала між грузинським і осетинським селами.» розповідає він..

Надзвичайний і повноважний посол Росії в Грузії В’ячеслав Коваленко після того, як йому в МЗС Грузії в Тбілісі вручили ноту протесту, сказав, що Росія до цього інциденту не причетна, а «літаки СУ-24 літають по всьому світові», зазначив Коваленко. «Я виключаю, що це може бути з боку Росії. Виключаю! Цього не може бути! ( Журналістка – Чому не може бути?). Тому , що це не в російських інтересах», стверджує російський посол.

І ОБСЄ бачила...

А заступник Головнокомандуючого російськими військово-повітряними силами Анатолій Ноґавіцин у вівторок у Москві заявив перед журналістами: що такого характеру обвинувачення потребують доказів, поки що вони не надані. «Російська сторона заявляє, що таких дій, прольотів, ми не організовували. І не планували.» заявив він.

Заступник міністра оборони Грузії Бату Кутелія, окрім наведення радарних даних цього інциденту, заявив Радіо Свобода, що такого роду ракети можуть використовуватися на літаках МІҐ-29, СУ-30М і СУ-24М. Жодного з цих літаків у військово-повітряних сил Грузії немає, запевняє грузинський міністр.

Місія ОБСЄ в Південній Осетії і миротворці в цьому районі також спостерігали цей інцидент, але даних свого розслідування вони ще не оприлюднили.
XS
SM
MD
LG