Доступність посилання

ТОП новини

Інцидент з російським ракетним ударом по Грузії дійшов до ООН


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Нью-Йорку у штаб-квартирі ООН Грузія закликала Раду Безпеки розглянути її скаргу на Росію. Грузія стверджує, що у понеділок 6 серпня російський військовий літак порушив її повітряний простір, заглибившись на 75 кілометрів, і випустив керовану ракету. Росія цей факт заперечує, але Грузія запевняє, що у неї в руках є «незаперечні докази».

Заступник голови грузинської делегації в ООН Іраклій Чіковані зустрівся з послом Республіки Конго Паскалем Гайамою, що нині головує у Раді Безпеки, і прохав скликати термінову сесію для розгляду скарги Грузії. Крім того, Грузія закликає Раду Безпеки провести на високому рівні розслідування ракетного інциденту.

Чіковані під час прес-конференції в ООН назвав вторгнення військового літака та запуск ракети «актом агресії» проти Грузії з боку Росії. За його словами, 6 серпня два реактивні винищувачі Су-24 порушили повітряний простір Грузії. Один з них запустив керовану ракету, яка впала, не вибухнувши, біля села Цителубані.

Дипломат нагадав пресі, що це вже не перший випадок такого роду. Подібне трапилося у березні, коли гелікоптери піддали ракетному обстрілові села у Кодорській ущілині. Росія заперечувала, мовляв то були не її гелікоптери, але слідча комісія ООН, хоча прямо не звинуватила Москву, одначе у звіті зазначила, що обставини вказують на можливу роль Росії. Для прямого звинувачення бракувало радарних записів.

НЛО, невпізнаний літаючий об’єкт чи російські військові літаки?

Цього разу записи є, як радарні, так і стенограми розмов повітряних диспетчерів, а також залишки ракети. Росія запевняє, що її літаків у регіоні не було. Але «Нью-Йорк Таймс» пише, що радарні записи чітко показують: російський літак перетнув грузинський кордон і долетівши до місця запуску ракети, зробив це і повернув назад. Грузинський диспетчер запитав російського колегу що то за літак у нього на радарному екрані, як він там опинився, може то якийсь незапланований рейс. Російський диспетчер відповів: «Наше начальство каже, що там нікого нема». «То що ж, вважатимемо, що це НЛО, невпізнаний літаючий об’єкт», - сказав грузинський диспетчер.

«Виглядає так, що акти агресії проти Груії стають тенденцією і вельми небезпечною», - сказав Чіковані на прес-конференції в ООН.

Сполучені Штати засудили російський ракетний обстріл і схвалили «триваючу стриманість» Грузії після повітряного нападу. Як заявив Шон МакКормак, представник державного департаменту США, «той факт, що атака відбулася поблизу грузинського регіону Південної Осетії, і те, що мало місце порушення повітряного простору країни, підкреслює необхідність якнайшвидшого врегулювання південноосетинського конфлікту».

Сполучені Штати закликають Росію вжити заходів для попередження на майбутнє подібних атак проти Грузії. Зокрема, рекомендують виконати рекомендації звіту місії ООН з приводу російської атаки 11 березня в регіоні грузинської Абхазії.
XS
SM
MD
LG