Доступність посилання

ТОП новини

Виборча юриспруденція


Тетяна Ярмощук Київ, 24 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Передвиборча боротьба за симпатії виборців переходить у боротьбу юридичну. Центральна виборча комісія вирішила, що Президент незаконно бере участь у виборчій агітації. А Апеляційний адміністративний суд зняв звинувачення з міністра внутрішніх справ у незаконній агітації.

Центральна виборча комісія постановила, що Президент незаконно бере участь у передвиборчій агітації і має утримуватися від цього. Відповідну постанову ЦВК ухвалила за скаргою Соціалістичної партії. Натомість Віктор Ющенко вважає, що Комісія перевищила свої повноваження і закликає її не політизувати своєї роботи. Тим часом, Київський Апеляційний суд відмінив постанову Адміністративного окружного суду щодо незаконної агітації міністра внутрішніх справ Василя Цушка. Відповідний позов подавала «Наша Україна – Народна самооборона».

Особливістю парламентських виборів-2007 стане підвищений акцент на юридичні установи, вважає кандидат правничих наук Микола Сірий: «Це пов’язано з тим, що ЦВК була переформатована так у конфліктну форму. Абсолютно очевидно, що дана установа зорієнтована на ухвалення політизованих рішень. У цій ситуації вага судових установ значно підвищується».

За словами Миколи Сірого, судова система, система адміністративних судів, і Верховний Суд будуть відігравати значну роль у цій виборчій кампанії, дещо більшу, ніж у попередніх кампаніях.

Сьогодні інститут виборів став жертвою правової диктатури, переконаний політичний експерт Андрій Єрмолаєв: «Коли окремі владні центри використовують окремі функції правової системи задля забезпечення влади і владарювання. І суди, і ЦВК, і навіть Конституційний Суд за останні півроку неодноразово використовувалися в окремих вирваних випадках правових колізій, коли їх рішення в розріз логіки політичного процесу, навіть логіки конституційного права забезпечували волю одного центру. Ця небезпека зберігається і на парламентських виборах 2007 року».

На думку ж багатьох експертів, у зв’язку з можливими численними позовами різних політичних сил, оголошення результатів виборів Центральною виборчою комісією може затягтися.
XS
SM
MD
LG