Доступність посилання

ТОП новини

Україна уклала угоду про будівництво нового укриття на ЧАЕС


Тетяна Ярмощук Київ, 17 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Над Чорнобильською атомною станцією збудують нове укриття. А на майданчику ЧАЕС – сховище для відпрацьованого ядерного палива. Відповідні угоди Україна сьогодні підписала з французьким концерном «Novarka» та американським Holteс International.


Вартість контракту між ЧАЕС та концерном «Novarka» на будівництво нового укриття – 500 мільйонів доларів. А контракт із Holteс International, який займатиметься будівництвом сховища для відпрацьованого ядерного палива, 200 мільйонів. Реалізувати проекти мають упродовж 5 років.

Заступник голови Секретаріату Президента Олександр Чалий повідомив: «Підписання контракту на безпечний новий конфаймент і на сховище відпрацьованого ядерного палива – це започаткування глобального проекту у сфері ядерної безпеки, де Україна буде співпрацювати з провідними країнами світу, в першу чергу з країнами- донорами. Це перший практичний крок. За новим конфайментом, проектна задача, щоб він зберігав свої якості і забезпечував повністю екологічну безпеку ЧАЕС не менше 100 років».

Спершу потрібна державна експертиза

Втім, безпосередньо до виконання проекту сторони зможуть перейти лише після того, як він пройде державну експертизу. Генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін розповідає: «Нам необхідно зробити складний проект і до цього будуть залучені всі сили, які ми сьогодні маємо. Для цієї роботи будуть залучені проектні інститути, як у самого підрядника, так і наші, які працюватимуть над цим проектом. Проект буде проходити державну експертизу, і лише після цього буде ухвалене рішення вже безпосередньо про виконання робіт на майданчику».

За інформацією ж німецького видання «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», концерн «Novarka» отримав проект унаслідок політичної боротьби між Президентом та Кабінетом Міністрів, в результаті якої перемогла команда Віктора Януковича. Фірми, які входять до концерну «Novarka», вже мали невдачі у Чорнобилі, що призвело до подорожчання проекту «Укриття» фактично вдвічі, пише «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ».

Не варто було укладати угоду про будівництво нового укриття над ЧАЕС за два тижні до виборів, вважає енергетичний експерт Олександр Гудима: «Сьогодні я б не поспішав укладати ніяких угод, допоки у Верховній Раді не з’явиться більшість, яка візьме на себе відповідальність, і новий уряд, який і має відповідати за все прозоро, що робить не тільки довкола укриття, але й довкола всіх проблем, які є в українській енергетиці. Підписання цієї угоди за два тижні до виборів є дещо передчасним».

Чи достатньо для будівництва 5 років?

Провідний експерт Центру імені Разумкова Ольга Кошарна позитивно оцінює підписання нинішньої угоди, однак, на її думку, 5 років, які заплановані для реалізації контракту, надто оптимістичний термін: «Це дуже складна система, такої раніше ніколи не робили. Досвіду будівництва теж немає. Потрібно розглянути цей проект детально, оцінити, подивитися розрахунки. А вже будівництво... Це справді грандіозна споруда, якої ніколи не було в світі. Мені здається, 5 років – це надто оптимістичний термін».

Минулого року Кабінет Міністрів ухвалив програму перетворення ЧАЕС в екологічно безпечну систему. Європейський банк реконструкції й розвитку виділив Україні понад 350 мільйонів євро на реалізацію чорнобильських програм.

За рейтингом екологічного фонду «Блексміт», Чорнобиль потрапив до десятки найзабрудненіших міст світу. Окрім Чорнобиля до чорного списку увійшли ще три міста з країн колишнього Радянського Союзу – російські Дзержинськ, Норильськ та азербайджанське Сумгаїт.
XS
SM
MD
LG