Доступність посилання

ТОП новини

Саміт Україна-ЄС: українські очікування


Тетяна Ярмощук Київ, 14 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Києві проходитиме саміт Україна-ЄС. Чого від заходу очікує українська сторона, і які перспективи бачать експерти?


Відносини між Україною та Європейським Союзом та їхня співпраці у низці галузей. Ці питання, за словами речника Міністерства закордонних справ Андрія Дещиці, обговорюватимуть сьогодні на саміті.

Андрій Дещиця: «Під час саміту планується порушити такі питання, як відносини між Україною та ЄС, співпраця з питань спільної зовнішньої та безпекової політики, співробітництво у галузі юстиції, свободи та безпеки, енергетики, ядерної безпеки та навколишнього середовища, а також міжнародне та регіональне співробітництво. Сторони ухвалять спільну доповідь щодо прогресу у переговорах з укладення нової посиленої угоди. А також другий спільний звіт про хід реалізації положень меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС щодо співробітництва в енергетичній сфері протягом 2007 року».

Тим часом Прем’єр-міністр Віктор Янукович відзначав погіршення візового і торговельного режиму з Європейським Союзом та обіцяв порушити ці питання під час самміту Україна – ЄС.

«Візовий режим, на наш погляд, є досить жорстким. Він змушує наших людей стояти в чергах під посольствами. Що стосується торгівлі, то ми бачимо, що впроваджується система, яка погіршує ситуацію для наших товаровиробників на європейських ринках. Відкриті нові антидемпінгові справи у Європейському Союзі, підвищуються митні платежі за нашу продукцію», – заявив Віктор Янукович.

Основна тема – підготовка посиленої угоди між Україною та ЄС

Жодних сенсаційних рішень під час нинішнього саміту не варто очікувати, вважає директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко: «Українська сторона намагатиметься підняти тему антидемпінгу і розслідувань, які на думку уряду дискримінують українського виробника, на що європейський союз буде відповідати необхідністю завершення вступу України в СОТ. Адже членство в СОТ дає країні набагато кращі умови протидії антидемпінговим розслідуванням».

Експерти відзначають, що ключовою під час нинішнього саміту стане тема підготовки нової посиленої угоди між Україною та ЄС, яка має змінити угоду про партнерство та співробітництво.

Матеріали до теми:

• Сьогодні у Києві відбудеться саміт Україна-Євросоюз • Хав''єр Солана: «Після саміту ЄС-Україна наші відносини стануть ближчими»
XS
SM
MD
LG