Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не зміг розв’язати суперечки навколо вступу України до СОТ до п’ятничного саміту і тепер сподівається подолати їх у жовтні


Єдиним суперечливим питанням, яке блокує згоду Європейського Союзу на вступ України до Світової організації торгівлі, залишаються українські експортні мита, повідомив неназваний урядовець Євросоюзу в Брюсселі в інтерв’ю агентству «Ройтерз». «Україна відступає від своїх зобов’язань, і з цим ми погодитися не можемо», – сказав урядовець у четвер напередодні саміту Україна – ЄС, який відбудеться в п’ятницю в Києві. Водночас представник ЄС додав, що кількість суперечливих питань таки скоротили з двох до одного. За його словами, питання енергетики Україна й Євросоюз уже владнали. Тепер сторони зустрінуться в Женеві у жовтні. «Ми хотіли б там закінчити наші дискусії», – наголосив європейський урядовець.

Єдиним суперечливим питанням, яке блокує згоду Європейського Союзу на вступ України до Світової організації торгівлі, залишаються українські експортні мита, повідомив неназваний урядовець Євросоюзу в Брюсселі в інтерв’ю агентству «Ройтерз».

«Україна відступає від своїх зобов’язань, і з цим ми погодитися не можемо», – сказав урядовець у четвер напередодні саміту Україна – ЄС, який відбудеться в п’ятницю в Києві.

«Ми розчаровані, бо сподівалися, що ще перед самітом може бути прорив», – сказав він.

Водночас представник ЄС додав, що кількість суперечливих питань таки скоротили з двох до одного. За його словами, питання енергетики Україна й Євросоюз уже владнали.

Тепер сторони зустрінуться в Женеві у жовтні.

«Ми хотіли б там закінчити наші дискусії», – наголосив європейський урядовець.

Євросоюз заявляв, що сподівається почати з Україною переговори про вільну торгівлю, як тільки Київ вступить до СОТ; це має стати основою для нової угоди про розширене партнерство.

Українські урядовці після засідання Робочої групи зі вступу України до СОТ наприкінці липня в Женеві заявляли, що сподіваються підготувати остаточний звіт про цей вступ до наступного засідання на початку жовтня.

Вони повідомляли тоді, зокрема, що Україна практично закінчила переговори щодо державної підтримки агропромислового комплексу чи що їй залишилося ухвалити низку нормативних документів та завершити двосторонні переговори з Киргизстаном.

Але про далі наявні суперечності з Європейським Союзом вони не згадували.

Водночас, за їхніми словами, Україна, як і раніше, сподівається вступити до Світової організації торгівлі до кінця цього року.
XS
SM
MD
LG