Доступність посилання

ТОП новини

Не будете платити – відключимо воду... в унітазах.


Валентина Одарченко Рiвне, 31 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – "Еврика!" – зрадів генеральний директор «Рівневодоканалу» Володимир Хомко, коли полтавці показали йому свій винахід під назвою «Спрут». Основне призначення «Спрута» – очищення водогонів, однак використовувати його можна і для «стимулювання» боржників, причому відключення проводиться вибірково.

Полтавчани навчилися визначати в трубі місце врізки боржника і перекривати подачу води тільки в його квартиру. Попередньо відключивши і зливши воду, стояк перерізають і промивають. Винахідник пристрою полтавець Олег Гнєдов каже, що залежно від кількості поверхів та відгалужень водопроводу пошук квартири боржника і її блокування займає близько півтори години. Секретів не розкриває – робить усе сам. Процес контролюється за допомогою переносного монітора. Після фіксації спеціального зонда труба заварюється і водопостачання відновлюється. Повторне підключення коштує нонад 400 гривень, адже бригада виконує ту ж роботу, щоб зняти зонд.

Борг має бути солідним

Як зауважує директор підприємства Володимир Хомко, відключення проводять тільки в присутності співробітників міліції та виконавчої служби – після того, як людина відмовиться сплачувати борг у понад 2 тисячі гривень: «Це робимо в крайніх випадках, для тих, хто злісно ухиляється. Зі всіма іншими ми знаходимо спосіб – поставимо лічильник у кредит, розіб’ємо борги, зробимо так, щоб це було вигідно для споживача».

Ефект є Запрошувати колег-полтавців до кожного боржника – дороге задоволення, а в Рівному знайшлися свої кулібіни – придумали, як відрізати від водогону тільки… унітаз. Це також дає відчутний ефект – каже головний водопостачальник Володимир Хомко: «У нас уже другий рік проплати вищі за 100 % – у минулому році було 107, у цьому – 103 з лишком. Так, як платять споживачі в Рівному, – мене абсолютно влаштовує. Якщо далі таке збережеться, то ми гарантуємо абсолютно нормальне водопостачання».

За рік за допомогою «Спрута» від водопостачання відключили близько сотні злісних неплатників. Переважна більшість із них одразу ж побігла ліквідовувати борги. Нині таких одиниці, адже якщо неплатоспроможність боржника підтверджується, йому реструктуризують борг, тобто розбивають на частини.

Прокуратура не проти

Оскільки від відключення не страждають сусіди боржника, прокуратура та санстанція претензій до водопостачальників не мають. Тим часом підприємство за рахунок стабільних надходжень розпочало встановлення економного обладнання та нових насосів на станціях.

Матеріали до теми:

• Відпрацювати двірником за комунальні борги. • Київ: баталії на тарифному фронті. • Тарифи у Києві не обґрунтовані: висновки комісії.
XS
SM
MD
LG