Доступність посилання

ТОП новини

Чи можлива бензинова криза в Україні?


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 10 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Російсько-білоруський конфлікт щодо постачання нафти до Європи став викликом і для України. Як заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко, Україна може втратити 120 мільйонів доларів упродовж нинішнього року, внаслідок припинення транзиту нафтогонами, які поєднують Росію, Білорусь та Україну.


Водночас експерти зазначають, що українські нафтопереробні заводи не готові до тривалих пауз у нафтопостачанні, а це може викликати дефіцит пального і його здорожчання.

Конфлікт довкола постачання російської нафти на Захід через територію Білорусі доволі швидко набув загальноєвропейського масштабу, зазначають експерти. Адже, за їх даними, частка російської нафти в структурі споживання нафтопродуктів в ЄС становить 25%, а транзит половини від цієї кількості здійснюється через Білорусь. Втім, більшість експертів заспокоюють європейську громадськість і прогнозують швидке розв’язання конфлікту.

Експерт Ради з енергетичної політики Олена Вітер сказала в інтерв’ю Радіо Свобода: «Судячи з поведінки ЄС, з одного боку, який зараз дуже активно намагається підштовхнути Росію і Білорусь до розв’язання конфлікту, і, з іншого боку, якщо спостерігати за поведінкою Росії і Білорусі, які почали таки переговорний процес, то можна сподіватись, що цей конфлікт затягнеться ще на кілька днів, однак не буде мати продовження на кілька тижнів».

В Україні теж почали підраховувати можливі збитки, а достатнього резерву палива немає

Два нафтогони, які з’єднують Росію та Україну, проходять територією Білорусі і на даний момент порожні. Лише на транзиті Україна може у нинішньому році втратити 120 мільйонів доларів, заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

Не додає оптимізму й відсутність в Україні значних резервів нафти на чорний день. Чи не спричинить такий стан справ бензинову кризу в Україні? На думку експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Бориса Бордюга кризи не буде, якщо російсько-білоруський конфлікт вдасться владнати упродовж найближчих днів. А достатнього резерву палива, на його думку, в державі немає через недостатню наполегливість Кабміну: «Були заяви нового уряду про те, що цей резерв має бути створений. Є відповідні постанови, але за ними розмір резервів нафтопродуктів і нафти є досить незначним. Він не забезпечить сьогодні роботу українських підприємств упродовж навіть двох тижнів».

За інформацією експертів, резерви країн ЄС розраховані на 3-4 місяці перебоїв з постачанням енергоресурсів. Ціни на пальне в Європі уже дещо підвищились, повідомляють оглядачі. Водії Німеччини, побоюючись подорожчання бензину, почали закуповувати більше пального, ніж зазвичай.

А в Україні ціна за літр найпопулярнішого 95-го бензину піднялась місцями на 10-15 копійок.

Якщо російсько-білоруський конфлікт не вичерпається упродовж кількох тижнів, ціни на бензин у Європі почнуть зростати доволі стрімко, прогнозують економісти.

Тим часом, білоруський та російський лідери досягли компромісу щодо нафтового конфлікту, повідомляє прес-служба Олександра Лукашенка. Не пізніше п’ятниці, за погодженням президентів, Мінськ та Москва підпишуть документи, згідно з якими постачання нафти відновиться. Москва цю інформацію поки що не підтверджує, обіцяють, що деталі надійдуть згодом.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG