Доступність посилання

ТОП новини

Канцлер Німеччини: Росія руйнує довіру до себе.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 9 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Тема енергетичної безпеки стала однією з головних під час спільного засідання федерального уряду Німеччини та Комісії ЄС. Після переговорів, які відбулися у вівторок у Берліні, німецький канцлер Анґела Меркель та президент Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу критично висловилися стосовно зупинки постачання російської нафти до Західної Європи через трубопровід «Дружба».


«Останні перебої в постачанні російської нафти ще раз засвідчили, наскільки важливою є тема енергетичної безпеки», — заявила в Берліні канцлер Німеччини Анґела Меркель. На спільній прес-конференції з президентом Єврокомісії Жозе-Мануелем Баррозу вона повідомила про наміри під час головування Німеччини в ЄС зосередити увагу на проблемі забезпечення енергоносіями.

Критика на адресу Росії й Білорусі

Як Меркель, так і Баррозо назвали «неприйнятним» перекривання в односторонньому порядку нафтопроводу, який проходить територією Білорусі.

«Це руйнує довіру. У такий спосіб не можна побудувати справді довірливу співпрацю. Тому ми скажемо як нашим російським партнерам, так і Білорусі про необхідність принаймні інформувати про проблеми, що виникають», — сказала Меркель.

Німецький канцлер та президент Єврокомісії виступили також за форсування спільної енергетичної політики в рамках Європейського союзу, щоб у разі потреби можна було підтримати кожного окремого члена спільноти.

Енергетична безпека, як об’єднавчий чинник

50 років тому, коли тільки-но підписали Римські угоди, західноєвропейські країни об’єдналися навколо ідеї спільного використання сталі та вугілля, нагадала Меркель. Сьогодні таким об’єднавчим чинником, на її думку, є енергетична безпека. Але, продовжила німецький канцлер, кожна країна окремо повинна, у свою чергу, докласти зусиль,щоб зменшити власну залежність від якогось одного постачальника енергоносіїв.

Канцлер Меркель наголосила: «Збільшення конкуренції в енергетичній галузі, ефективніше використання енергії, розвиток відновлювальних видів енергії, диверсифікація – без усього цього не можна досягти енергетичної незалежності».

У середу Єврокомісія планує представити свій стратегічний план в енергетичній галузі. Очікується кілька радикальних пропозицій, серед яких, наприклад, роздрібнення великих концернів заради пожвавлення конкуренції на ринку електричного струму та газу. Меркель виступила за більшу прозорість між виробництвом та транспортуванням енергії. Водночас уряд Німеччини категорично відхиляє ідею примусового роздроблення німецьких енергетичних концернів E.ON і Ruhrgas.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG