Доступність посилання

ТОП новини

Криза у польській римо-католицькій церкві.


Єва Поштар Слухати: Варшава, 8 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Архієпископ варшавської римо-католицької церкви Станіслав Вєльгус у неділю відмовився від посади митрополита. Польська преса пише, що питання у цій справі порушив папа Бенедикт XVI, який начебто раніше не знав про співпрацю архієпископа Вєльгуса з комуністичною службою безпеки у Польщі в сімдесятих роках. Про цю справу повідомила два тижні тому "Газета польська", однак архієпископ підтвердив свою співпрацю лише минулої п’ятниці. Відставка варшавського митрополита спричинила політичну й релігійну кризу в Польщі.


Архієпископ Станіслав Вєльгус довгий час заперечував про свої зв’язки зі спецслужбами комуністичної Польщі. Однак історично-церковна комісія однозначно вказала на причетність Вєльгуса до спецслужб. В архівах спецслужб архієпископ Вєльгус виступає під псевдонімами «Грей» та «Адам Висоцький». Вєльгус мав вибирати кандидатів серед священиків та наукових працівників, що займалися справами церкви для розмов з працівниками спецслужб. Про це два тижні тому написала права "Газета польська".

Хто передав інформацію «Газеті Польській»?

З авторкою статті не вдалося зв’язатись, її телефон весь час мовчить. В Інституті національної пам’яті, який досліджує матеріали спецслужб, не знають, хто з їхніх працівників передав газеті інформацію про співпрацю архієпископа Вєльгуса. Говорить радник голови Інституту національної пам"яті Антоні Дудек: «Хтось із працівників передав "Газеті польській" ці матеріли. Але прошу не питати мене про одну з найбільших сенсацій та таємниць. Я її не знаю. Прошу запитати про це головного редактора цієї ж газети. Але я знаю, що він не говорить про це».

Історики, які досліджували документи служби безпеки в справі Станіслава Вєльгуса, говорять, що немає жодних доказів того, що архієпископ когось скривдив.

Неоднозначна реакція

У варшавскому архікафедральному соборі у неділю мала відбутися інавгурація архієпископа Вєльгуса. Однак на початку урочистого богослужіння архієпископ сам відмовляється від посади варшавського митрополита.

Коли оприлюднили заяву про те, що Ватикан приймає відставку архієпископа, реакція була бурхливою: одні вірні кричали «Ганьба», інші «Залишись із нами!».

Справа архієпископа Вєльгуса пов’язана з люстраційним процесом у Польщі. Для правлячої партії «Право і Справедливість» вона є принциповою. Однак більшість польських єпископів виступають проти люстрації польських священиків. Говорить речник єпископату Польщі отець Юзеф Кльох: «Архієпископ Станіслав Вєльгус пішов у відставкук. Її прийняв святіший отуць. Колишній уже варшавський митрополит твердив, що він не в силі керувати варшавською митрополією. Це була причина його відставки. Вчора президія конференції польського єпископату видала заяву в цій справі, у якій просить не коментувати цього рішення. У заяві також міститься заклик до журналістів уникати неточного чи викривленого зображення цієї справи».

Хто вплинув на рішення Вєльгуса?

У Польщі неофіційно говорять, що перед недільною інавгурацією люди з оточення польського президента повідомили Папу про співпрацю архієпископа Вєльгуса з комуністичними службами. Ймовірно, що з Папою розмовляв у цій справі президент Лєх Качинський.

Пізніше оперативно переклали на німецьку мову документи Інституту національної пам’яті про цю співпрацю та відправили до Ватикану. У ніч перед інавгурацією з ними мав ознайомитися Папа Бенедикт XVI.

Справа архієпископа Вєльгуса знову привернула увагу до люстрації у польській церкві. Речник римо-католицької церкви у Польщі сказав Радіо Свобода, що церква не уникає цієї теми. Священики, які співпрацювали з комуністичними спецслужбами, можуть повідомляти про це своїх єпископів. Два місяці тому створили спеціальну комісію, що займається цими справами.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG