Доступність посилання

ТОП новини

Навколо смерті Олександра Литвиненка й надалі чимало незрозумілого.


Олекса Семенченко Слухати: Лондон, 24 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Минуло два місяці по тому, як колишній офіцер російської служби безпеки й критик Кремля Олександр Литвиненко помер від отруєння радіоактивним полонієм-210. І досі у його справі залишається багато таємниць. Британські слідчі не дають коментарів, а тимчасом у мас-медіа кружляють численні припущення щодо злочинців і замовників убивства.

Олександр Литвиненко
Справа Литвиненка вже стала найбільшою шпигунською драмою з часів “холодної війни”. На ще незавершені книжки про нього, а також на його власну книжку, яка вийшла англійською у Лондоні минулого тижня, купили права відразу три голлівудські кіностудії. А цього тижня головні канали британського телебачення присвятили справі Литвиненка два документальні фільми. Автором одного з них, що його було показано на Бі-Бі-Сі 2, є російський режисер Андрєй Некрасов. В інтерв''ю Радіо Свобода він сказав, що справа Литвиненка викликає величезний громадський інтерес у Великій Британії: «Я знаю, що у британському суспільстві відчувається сильний тиск на уряд та поліцію, щоб вони давали коментарі з цієї проблеми. Телебачення теж відчуває цей тиск. Наприклад, я попросив у Бі-Бі-Сі щонайменше 6 тижнів на редагування. Але мені дали лише три тижні на все, бо суспільство вимагає відповідей: якщо не імен злочинців, то, принаймні, чесної й відвертої дискусії».

Спершу провели генеральну репетицію?

Другий фільм під назвою “Як отруїти шпигуна?” показав телеканал Бі-Бі-Сі 1. У ньому було висунуто нову версію щодо вбивства. Згідно з нею, Литвиненка вперше намагалися отруїти радіоактивним полонієм ще за два тижні до того, як він одержав смертельну дозу. Це сталося в тому самому лондонському суші-барі, де 1 листопада Литвиненко зустрічався зі своєю італійською контактною особою Маріо Скарамеллою. Але сліди полонію у барі були знайдені не там, де вони сиділи, а за іншим столом, можливо, за тим, де Литвиненко зустрічався 16 жовтня з двома колишніми російськими агентами служби безпеки, а нині бізнесменами, Андрєєм Луґовим та Дмитрієм Ковтуном.

1 листопада Литвиненко зустрівся з ними знову у столичному готелі Millennium. Там слідство виявило зараження полонієм у восьми працівників. Проте багато оглядачів заперечують версію, запропоновану у передачі Бі-Бі-Сі. Колишній радянський шпигун, що втік на Захід, Олег Гордієвський уважає, що насправді 16 жовтня сталася не перша спроба отруїти Литвиненка, а генеральна репетиція його вбивства.

Олег Гордієвський: “Якби йому тоді дали отруту, то він помер би до 1 листопада. Це була просто генеральна репетиція. Всі, хто бере участь в операціях, – спецслужби, військові офіцери – влаштовують генеральні репетиції цих операцій. Тож це був день репетиції. Вони мали із собою отруту, бо на репетиції мають бути присутні всі справжні речовини, які використовуються у справжній операції. Тож вони прийшли, влаштували нісенітницю, але не наважилися використати ампулу”.

Хто саме підсипав отруту в чай?

Минулого тижня Гордієвський сказав британській газеті Times, що четверта особа, присутня на зустрічі з Луґовим та Ковтуном 1 листопада, була відповідальна за отруєння чаю Литвиненка полонієм. Він назвався Литвиненкові як “Владислав”, а до Лондона прибув за фальшивим паспортом країни Європейського Союзу. Згідно з Times, поліція підозрює його в убивстві, а його зображення є на плівці з камери спостереження на летовищі Гітроу.

Загалом, дедалі більше нагромаджується підозр щодо причетності до вбивства російських спецслужб. Зокрема, Бі-Бі-Сі та ще один канал ITV News показали досі невідому розмову Литвиненка з італійським слідчим, що відбулася у лютому минулого року. В ній Литвиненко каже, що його переслідує ФСБ. Він звинувачує прем''єр-міністра Італії Романо Проді у зв''язках із КҐБ і просить, щоб його свідчення залишалися таємницею, бо іншого офіцера ФСБ за їхнє оприлюднення вже було вбито. Він каже, що російські спецслужби погрожували вбити його шестирічного сина.

Матеріали до теми:

• Романо Проді – людина КДБ? • Олег Гордієвський: «Убивцею офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка був агент-нелегал із трьома фальшивими паспортами ЄС». • Батько Олександра Литвиненка презентував у Києві книжки свого сина. • ФБР США долучається до розслідування смерті колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка. • У своєму вбивстві Олександр Литвиненко звинуватив президента Росії Володимира Путіна.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG