Доступність посилання

ТОП новини

Закон «Про захист військових поховань» забезпечить законодавчу базу для знесення пам’ятника Воїну-визволителю в центрі Таллінна, вважають аналітики.


Людмила Пилип Слухати: Рига, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Естонії питання про перепоховання солдат з братської могили та знесення або перенесення монумента Воїну-визволителю, якого ще називають „бронзовим солдатом”, є особливо гострим. Один з ініціаторів розробки закону „Про захист військових поховань” прем’єр-міністр Естонії Андрус Ансіп не раз заявляв, що останки радянських воїнів біля пам’ятника на Тинісмягі є в не належному для цього місці — у центрі Таллінна і їх слід перепоховати. Після чого можливим стане і демонтаж „бронзового солдата”, який, за словами прем’єр-міністра, є „символом радянської окупації Естонії”.

Естонія -- Член Естонського Національного Руху тримає плакат з вимогою демонтажу пам’ятника Радянському солдату. Таллін, 20 травня 2006 р.
Натомість низка політичних та громадських організацій Естонії, в основному російськомовних, не раз виступали проти ухвалення згаданого документу.

Законопроект „Про захист військових поховань” був ініційований парламентськими фракціями правих партій „Союзу Вітчизни”, „Республіки”, Реформістською та Соціал-демократичною партіями в пакеті з законопроектом „Про знесення заборонених споруд”, однак розгляд останнього документу відкладений на невизначений час.

На думку авторів, закон „ Про захист військових поховань” дозволяє регулювати захист останків осіб, які загинули в результаті військових дій, згідно з міжнародними зобов’язаннями Естонії.

Говорить один з авторів законопроекту, голова правової комісії парламенту Вяйно Лінде: „ До цих пір у держави не було можливості займатися військовими похованнями, їх захистом та перепохованням. Нинішній законопроект дає таку можливість. Приводом для його ухвалення дійсно стали останки поховань поряд з пам’ятником "бронзовому солдату", оскільки весною там були відомі інциденти, а поховання все ж таки повинно бути в тихих та достойних місцях. Законопроект дасть можливість перепоховати як ті останки, що покояться біля цього монументу, так і інші.”

Депутати-центристи невдоволені, а Москва погрожує «реакцією міжнародного співтовариства"

За ухвалення закону проголосували 66 депутатів зі 101. Проти — п’ятеро членів „Центристської партії”. Представники цієї партії не раз пропонували припинити обговорення цього документу, який викликав гострі суперечки в суспільстві.

Голова фракції центристів парламенту Естонії Айн Сеннік прокоментував процес формування законопроекту: „У нас голосування вільне, і кожний міг голосувати, так як він вважає. Ми з самого початку говорили, що цю галузь необхідно врегулювати і стояли на таких позиціях до кінця. Що стосується законопроекту щодо "бронзового солдата", то ми будемо виступати проти цього, але поки що руху по цьому законопроекту не видно”.

Закон „ Про захист військових поховань” стане чинним протягом 10-ти днів після підписання президентом країни відповідного указу. У разі необхідності рішення щодо перепоховання ухвалюватиме міністр оборони країни на підставі рекомендацій комісії.

За словами прем’єр-міністра Естонії Андруса Ансіпа, перепоховання з Братської могили та демонтаж „бронзового солдата” може розпочатись уже весною цього року.

Своє незадоволення ухваленим законопроектом висловила Росія. У заяві МЗС Російської Федерації зазначається, що дії естонської сторони не залишаться без відповідної реакції міжнародного співтовариства. У Ризі біля Посольства Естонії латвійські антифашисти провели пікет, протестуючи проти ухвалення законів, які дозволять зносити пам’ятники радянським воїнам в Естонії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG