Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса оцінює Енергетична стратегію Єврокомісії.


Надія Кандиба Слухати: Прага, 11 січня 2007 р.

Данія Нарешті у Європейському союзі розробили великий пакет заходів в енергетичній галузі та в сфері захисту клімату, радіє данська газета Kristeligt Dagblad. “Для кожної із 27 країн передбачені обов’язкові цілі – скорочення викидів двоокису вуглецю й інших парникових газів до 2020-го року на 20% нижче рівня 1990-го року. До
ЄС - плакат, який закликає до економії електроенергії.
того ж, Євросоюз зобов’язується суттєво збільшити виробництво енергії з поновлюваних джерел. Це початок і сигнал для решти світу”,— наголошує данська Kristeligt Dagblad.

Португалія А от португальська газета Diario de Noticias завважує, що такі країни як Німеччина та Франція не дуже поспішають віддавати Брюсселю свої повноваження в енергетичній галузі. Адже для національних держав, спільний енергетичний ринок означає зменшення їхнього впливу: “Призупинка поставок російської нафти може стати каталізатором посилення європейської позиції. Але поки що пропозиція щодо лібералізації ринку й розколу великих енергетичних концернів викликає гарячу дискусію”, — пише португальська газета Diaro de Noticias.

Німеччина Віддзеркаленням такої дискусії стали коментарі в німецькій пресі. Не слід забувати, що саме в Німеччині розташовано найбільший європейський енергетичний концерн E.ON. Газета Die Welt не без сарказму зазначає, що Європейська комісія сурмить про початок генерального наступу на енергетичну галузь.

“У підприємств, і передусім у приватних німецьких енергетичних велетнів E.ON і RWE, комісія хоче відібрати їхню власність – енерго- та газотранспортні мережі. Запевняють, якщо виробництво енергії повністю відділити від її транспортування, тоді це допоможе пожвавити конкуренцію. Але така радикальна пропозиція викликає запитання про її втілення: хто має купити ці мережі? Може, треба віддати німецькі газопроводи й електротранспортні системи в руки російського енергетичного велетня “Газпрому”? Споживачі не матимуть від цього великого зиску”, — пише Die Welt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung тим часом відстоює діаметрально протилежну позицію. “Це не є новим відкриттям, коли говорять про те, що зосередження в руках екс-монополістів енерготранспортних мереж і енерговиробництва робить неможливим доступ до цих мереж з боку третіх”, — наголошує газета.

Але досі тут нічого не змінилося. Віддати в різні приватні руки виробництво і мережі — “єдиний шанс пожвавити конкуренцію”. “У минулому поведінка концернів достатньо довела, що по-іншому з ними не справитися”, — коментує газета Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Матеріали по темі: Єврокомісія оприлюднила нову енергетичну стратегію.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG