Доступність посилання

ТОП новини

За захист природи колишній віце-президент США Ал Ґор став нобелівським лауреатом миру


Богдана Костюк Київ, 12 жовтня 2007 р (RadioSvoboda.Ua) – Експерти ООН з проблем змін клімату та колишній віце-президент США Альберт Ґор отримають Нобелівську премію миру 2007. Це рішення стало не лише відзнакою. Вдруге за останні три роки премію миру отримують ті, хто прагне зупинити планетарну катастрофу і фізичну деградацію людства.

Колишній віце-президент США Альберт Ґор
(epa)
Три роки тому Нобелівську премію миру отримала Вангарі Маатаї, завдяки якій вдалося призупинити перетворення африканських лісів на пустелю. Учасники руху Маатаї висадили на африканському континенті 25 мільйонів дерев.

Людина впливає на клімат

Цьогорічну премію миру присуджено Альберту Ґору – віце-президенту США в адміністрації Президента Клінтона, якого вже, певно, краще знають на планеті за його наполегливі і масштабні спроби зупинити глобальні кліматичні зміни. Чому саме Альберт Ґор і фахівці ООН відзначені найпрестижнішою світовою відзнакою, говорить президент Норвезького Нобелівського комітету Олле Денболт Мойес: «Цим рішенням наш комітет має за мету поширити знання про вплив людини на клімат і запобігти подальшим негативним наслідкам і для людини, і для довкілля. Ми також вважаємо за необхідне зберегти клімат для майбутнього і таким чином подбати про безпеку людства».

Альберт Ґор насправді є наполегливим у своїх стараннях зупинити зміни у кліматі – настільки наполегливим, що каліфорнійські готелі почали вже класти біля ліжок своїх клієнтів не Біблію, а його книгу «Незручна правда».

Людина відповідає за зміну клімату

Наскільки загрозливою є ця "незручна правда" в інтерв’ю Радіо Свобода розповіла відома еколог, професор Джейн Любченко. Саме її 10 років тому запросили до Білого дому для доповіді про глобальне потепління Біл Клинтон і Альберт Ґор: «Наукові данні неспростовні. Ми знаємо напевно, що потепління употужнюється, і ми абсолютно упевнені, що більша частина відповідальності за це лежить на людині. Оскільки ми спалюємо величезну кількість палива, ми спалюємо ліси, випускаємо вуглець в атмосферу і знаємо напевно, що питома вага вуглецю у повітрі від початку індустріальної революції зросла принаймні на 30%.

Експерт програми розвитку ООН Сергій Волков вважає закономірним і справедливим те, що саме борці за виживання людства отримають Нобелівську премію миру: «Люди нарешті зрозуміли, з одного боку, що ця проблема стоїть перед людством і перед планетою, а з іншого, що дійсно вчасно така значна політична фігура, якою є Ґор, зайнялась цією тематикою. Він зайнявся нею не суто науково, а як політик”.

Експерт Національного екологічного центру Олексій Василюк вважає приємним той факт, що Нобелівська премія нарешті починає торкатись питань, пов"язаних з охороною природи, бо слово "мир" мало хто у світі сприймає як дотичне до охорони довкілля.

Та й справді, хіба може щось більше стосуватись миру на Землі, ніж саме її збереження для наступних поколінь і встановлення миру не лише між народами, але й між землянами та їхньою планетою?

Матеріали до теми:

• Нобелівську премію з хімії отримав німець Ґергард Ертль • Нобелівська премія з фізики-2007. Комп’ютерна технологія • Нобелівську премію у галузі медицини отримали троє вчених зі США та Великобританії • Нобелівські премії. Рік 2007
XS
SM
MD
LG