Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Гудима: Газпром сам собі заборгував


Газовий експерт Олександр Гудима, колишній голова парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки про результати московського візиту Віктора Януковича, газові борги і постачання газу в Україну.

Олександр Гудима
Р.С.: Візит українського Прем’єра Віктора Януковича до Москви закінчено, зроблено відповідні заяви. А питання таки залишаються? Перше, про що ж власне домовилися у Москві на переговорах, присвячених боргам за газу?

Олександр Гудима: Ну, Ви питаєте мене такі делікатні речі. Я думаю, що багато чого, про що розмовляв Янукович учора у Москві, є за рамками нашої розмови. Ви говорите про газ! Я думаю, Янукович їздив до Путіна не тільки розмовляти про газ, а й про стратегічні речі для себе, бо він втрачає крісло, і він шукав політичної підтримки. І ми бачимо результат. Всі заяви, які стосуються українсько-російські газових стосунків, не мають під собою ніякого енергетичного чи економічного підґрунтя, а є чистої води політичним тиском Росії на ситуацію в Україні напередодні формування нового уряду.

Р.С.: Але чи є щось, про що нам достеменно відомо, щодо вчорашніх домовленостей у Москві?

- Є. Це ганебні речі. Про них домовився Віктор Янукович і підписав Юрій Бойко. Він не мав права підписувати жодні документи за господарюючі суб’єкти в Україні. Це суперечить чинному законодавству і елементарній логіці. Можливо, пан Бойко підписував документи за пана Фірташа. Він має таке доручення представляти ці активи пана Фірташа. Ганебність у поведінці Януковича і Бойка полягає у тому, що вони представляли у Росії сторону, яка має 50 % частки «РосУкрЕнерго» і якою володіє пан Фірташ, фізична особа. Вони не діяли від імені держави Україна. Тому що держава до цього не має жодного відношення. Навпаки, держава вустами Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко неодноразово заявляли про непрозорість діяльності «РосУкрЕнерго» і про необхідність заміни цього скандального посередника. Тепер сам Віктор Янукович і Юрій Бойко визнали, що вони мають борги через «РосУкрЕнерго», діяльність якого критично сприймається у цілому світі. І тепер Янукович і Бойко роблять кроки, щоб допомогти врегулювати ситуацію, до якої український уряд не повинен би, як на мене, взагалі бути дотичним.

Р. С.: Ви згадали заяви Президента і Юлії Тимошенко про необхідність замінити посередника або ж змінити схему постачання блакитного палива в Україну. Але не було жодної реакції Секретаріату Президента на результати домовленостей у Москві. Була лише заява пана Турчинова, другого номера у списку БЮТ, про те, що необхідно за підсумками цих домовленостей скликати РНБО. І все!

- А якої Ви хотіли реакції Секретаріату?

Р.С.: Якась реакція мала б бути. Просто цікаво, чи є це нормальним — відсутність реакції чи ігнорування таких домовленостей?

- Це є нормальним з огляду на ситуацію в Україні, коли Президент дав доручення протягом п’яти днів сформувати парламентську коаліцію. Тому що сьогодні один уряд уже не діє, а інший уряд ще не є сформований. І я думаю, що Секретаріат Президента відчуває тиск, і найкраще, що він міг зробити, це не реагувати. Тому що цей тиск є вузько направлений, він якраз є тиском і на Президента, і на політичні партії, що здобули більшість на виборах. Фактично це тиск проросійських лобі, які ніколи в Україні не припиняли свою діяльність. Це тиск, щоб змінити ситуацію і не допустити формування уряду Юлії Тимошенко. Але пройде місяць, і ми забудемо, що були якісь борги. Такі борги є завжди. І Юрій Бойко підтвердив, що газ, який «РосУкрЕнерго» закачало, є фактично газом газпромівським. Тобто, Ґазпром сам собі заборгував. Це безглузда ситуація, і вона не вартує виїденого яйця. А ще ситуація зі збільшенням боргу буквально за півдня, в яку довелося втрутитися навіть президенту Путіну. Спочатку борг був 1,3 мільярда, стало два мільярди.

І це так вплинуло на всіх слухачів, телеглядачів і взагалі громадян . Адже такі серйозні люди, як російський прем’єр Зубков з українським прем’єром Януковичем сиділи і обговорювали цифру, взяту зі стелі, без жодного реального підґрунтя. І цей газ є політичний газ, а не економічний...

Р.С.:Що означає заява про розрахунки блакитним паливом, який є на території України у газосховищах. Хто є власником цього газу?

- Власником є і був завжди ( і про це говорив і Янукович, і Бойко, і Зубков) РосУкрЕнерго, тобто спільне підприємство, де Ґазпром має 50%, а насправді ним володіє.Ґазпром відпустив газ РосУкрЕнерго, а ті його закачали в підземку. А розпочати розраховуватися з Ґазпромом мали тоді, коли його будуть продавати — взимку. Тобто, вони забрали свій власний газ і фактично ніякої заборгованості не було по газу.

Є, напевне, заборгованість перед УкрГазЕнерго в українських комунальних підприємств, але УкрГазЕнерго не має контрактів з Ґазпромом, воно має контракти з «РосУкрЕнерго». До «УкрГазЕнерго» Росія не має жодного стосунку. Тому дуже дивно, що прем’єр Росії втручається у діяльність підприємств, які не є предметом розмови для посадовців такого рівня. Тобто немає критичної ситуації, є спеціально створена кремлівськими політтехнологами ситуація для того, щоб чинити тиск на Україну напередодні формування уряду.

Матеріали до теми:

• Григорій Явлінський: Чергове загострення газових відносин України і Росії – не випадкове • «Ґазпром» і Україна підписали чергову домовленість: борг буде ліквідовано • І ЗНОВУ ОСІНЬ...ЗНОВУ ГАЗ... Від чого залежить ціна кремлівського блакитного палива для України? • Російсько-середньоазійський газ і українська коаліціада • Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії «Ґазпрому» та колір майбутньої української коаліції) • Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG