Доступність посилання

ТОП новини

Активність кримчан на виборих була дуже низькою


Володимир Притула Сімферополь, 01 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму, за попередніми даними, перемагає Партія регіонів, комуністи заявляють про фальсифікації. Активність кримських виборців цього разу була значно нижчою, аніж на попередніх парламентських виборах. І це при тому, що представники Компартії заявили про завищення офіційних цифр явки виборців, яка, за їхніми даними, ще нижча.

На одній із виборчих дільниць іде підрахунок голосів
(RadioSvoboda.Ua)
На виборчій дільниці у Сімферополі, де мені довелося голосувати, підрахунок голосів завершився одразу по 12 ночі. Явка ледь перевищила 50%. Загалом по Криму ця цифра дещо більша – 58%, але все ж і вона значно поступається показнику на чергових парламентських виборах 2006 року. Тож місцевих «регіоналів» їхні 62% голосів кримчан не дуже тішать.

Попри активність кримського штабу Партії регіонів, йому не вдалося підняти виборчу активність мешканців автономії. Як свідчили представники опозиційних сил, а також союзники «регіоналів» – комуністи, офіційні дані про явку значно завищені. Кримський реском КПУ повідомив про перевищення на 10% і заявив про фальсифікації. Представники ж виборчкомів і спостерігачі говорили про велику кількість тих, хто голосував удома, а також про організацію «регіоналами » підвозу виборців на дільниці.

Тиснули, але без результатів

Партія регіонів в Криму
(RadioSvoboda.Ua)
Голова дільничої комісії №26 першого виборчого округу Світлана Єрещенко розповіла Радіо Свобода, що після того, як виборчком відмовився включити півсотні виборців у список тих, хто голосує вдома, тому що заяви були віддруковані під копірку, а не написані власноруч, на неї та її колег почався тиск. Спостерігачі від Партії регіонів тиснули на комісію, погрожували кримінальною відповідальністю, лаялися, каже Світлана. Кримські представники Партії регіонів такі закиди не коментували, як і взагалі результати голосування.

А от лідер Національного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Сергій Шувайников, який закликав етнічних росіян півострова до бойкоту виборів, задоволнений. Він вважає, що росіяни йому повірили і проігнорували ці вибори й тому явка на виборчих дільницях була мінімальною.

За попередніми даними, в Криму Партія регіонів отримує майже 62% голосів, «Наша Україна – Народна самооборона» за підтримки кримських татар – понад 8, комуністи і Блок Юлії Тимошенко – набрали трохи більше 7%; ПСПУ – майже 4; Блок Литвина – 3,5; соціалісти – трохи більше 2%.
XS
SM
MD
LG