Доступність посилання

ТОП новини

Чи впустить Киргизстан Україну до СОТ?


Тетяна Ярмощук Київ, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Остання перешкода. Українські урядовці заявляють про поступ у переговорах із Киргизстаном у рамках підписання необхідної двосторонньої угоди для вступу в СОТ. Киргизи говорять про готовність до компромісів, які, утім, виглядають аж надто безкомпромісно.

Двосторонній протокол про вільну торгівлю з Киргизстаном, необхідний для вступу України до СОТ, підпишуть найближчим часом. Принаймні у цьому запевняв міністр економіки Анатолій Кінах, коментуючи результати неофіційного засідання робочої групи зі вступу України до СОТ, що відбулося вчора у Женеві. Пан Кінах наголошує, що проблемні питання, зокрема, підписання українсько-киргизького меморандуму про виділення 27 мільйонів доларів технічної допомоги у рамках погашення боргу СРСР, винесені за рамки переговорного процесу із СОТ.

Втім, сьогоднішній коментар посла Киргизії в Україні Еркіна Мумкулова свідчить про інше. Серед поступок, на які згоден піти Киргизстан, є те, що він розглядає борг, який виник за часів Радянського Союзу, без урахування відсотків. Киргизька сторона готова і до обговорення форми погашення цього боргу. А вже після вирішення питання Киргизстан може переглянути свою позицію щодо вступу в СОТ України з урахуванням пропозицій української сторони.

Україна у «глухому куті» через маленьку державу?

Якщо Женева не готова погодитись на вступ України у СОТ без Киргизстану, Україні не бачити цього року членства в цій організації, каже екс-міністр економіки Сергій Терьохін. «Киргизстан не відмовляється від теорії паралельних процесів: узгодження протоколу зі взаємного доступу до ринків у межах СОТ та врегулювання нібито боргу України перед Киргизстаном на майже 28 мільйонів доларів. Це говорить про те, що ми у глухому куті з цією маленькою країною. Тому, якщо Женева не готова без Киргизії говорити про вступ України, тоді цього вступу не буде в цьому році».

У домовленостях України з Киргизстаном економіка підпорядкована політиці, переконаний директор Інституту приватизації Олександр Рябченко, на першому місці тут стоїть політика.

Олександр Рябченко: «Не думаю, що для України буде обтяжливо прийняти пропозицію Киргизії і виконати її, разом з тим, не думаю, що ця пропозиція буде остаточною і буде ухвалене рішення, після якого Киргизія підпише, а Україна стане членом СОТ. Не Україна і не Киргизія вирішують головні проблеми, які існують у світі».

Термін вступу до СОТ уже кілька разів корегували

Експерти також вважають серйозною перепоною у відносинах між Києвом і Бішкеком політичну нестабільність у Киргизстані.

Навесні міністр економіки Анатолій Кінах заявляв, що Киргизстан у перебігу засідання міжурядової комісії погодився не вважати борг України зовнішнім боргом країни. При цьому, за словами міністра, сторони погодилися вирішувати питання заборгованості шляхом надання технічної і гуманітарної допомоги.

На сьогодні Україна вже завершила переговори з усіма членами Робочої групи Світової організації торгівлі. Протокол про взаємний доступ на ринки товарів і послуг не підписаний лише з Киргизстаном. Запланований українськими урядовцями вступ до СОТ уже кілька разів корегувався.Наразі це планується зробити до 1 січня 2008-го року.
XS
SM
MD
LG