Доступність посилання

ТОП новини

Українські вибори та польська дуель (огляд польської преси)


Єва Поштар Варшава, 2 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок польська преса широко коментує результати парламентських виборів в Україні. Також подією дня є справа передвиборних дебатів, що відбулись на початку тижня між колишнім президентом, лідером коаліції «Лівиця і демократи» Александром Кваснєвським та прем’єр-міністром, лідером владної партії «Право і справедливість» Ярославом Качинським.

Польські газети вважають переможцем парламентських виборів в Україні Юлію Тимошенко. Польські оглядачі кажуть, що лідерка «БЮТ», як і лідери польської партії «Право і Справедливість», розпалювала в народі популістські лозунги, а їх просто немислимо здійснити. Оглядачі щоразу частіше ставлять питання: якою ціною обійдуться Україні ці вибори?

Скільки коштує українськй журналіст?

У вівторок впливовий польський тижневик «Newsweek-Польща» висуває тезу, що головний заклик та досягнення Помаранчевої революції в Україні — незалежність засобів масової інформації — став фіктивним. «Українських журналістів зараз, як і за президента Кучми, знову можна купити», – вважає тижневик. Київський кореспондент видання розмовляв із українськими журналістами. «Нині журналістам платять усі, помаранчеві, білі, сині», – розповіли йому українські колеги.

Тижневик наводить приклад, коли журналістові за згадку у телепрограмі про певного політика виплачували навіть сто тисяч доларів. І так «чорний піар» у виконанні українських журналістів тривав до останньої миті передвиборної кампанії. «Newsweek-Польща» розмовляв із українською журналісткою Тетяною, вона зізналася, що у ході передвиборної кампанії придбала нову автомашину. «Дай, Боже, якнайшвидше наступні вибори. Треба мені ще заробити на квартиру», - відверто каже українська журналістка.

Дуель Качинського з Кваснєвським

У Польщі передвиборна кампанія саме набирає розгону. До виборів залишилося ще три тижні. Хітом у вівторок є коментарі польської преси про понеділкові передвиборні дебати колишнього президента Польщі, лідера коаліції «Лівиця і демократи» Александра Кваснєвського та прем’єр-міністра, лідера партії «Право і справедливість» Ярослава Качинського. Поляки чекали політичного шоу на зразок політичних змагань на американському телебаченні. Чи ці сподівання були виправдані?

У вівторок польські медіа наводять результати опитування громадської думки. 53 % поляків перевагу у політичному двобої надає Александру Кваснєвському, 47 % переможцем вважають Ярослава Качинського. Однак польські коментатори не мають спільної думки про результати передвиборних дебатів за участю лише двох політиків.

Виявився нецікавим

Щоденник «Жечпосполіта» вважає, що анонсований як «дуель», двобій виявився нецікавим обміном поглядів. «Не бачили ми нічого цікавого, лише обмін ущипливих зауважень, перекидання анекдотами», - вважає оглядач щоденника. «Дуель закінчилась нічиєю, хоча кращим був Качинський», - підсумовує інший коментатор.

Про те, що в дебатах не було нічого цікавого, написав і впливовий щоденник «Ґазета виборча». Видання зауважує, що обидва суперники пожвавились, коли йшлося про закордонну політику Польщі. Ярослав Качинський похвалив колишнього президента за його дії під час політичної кризи в Україні у дні Помаранчевої революції. Александр Кваснєвський вибачався за свою поведінку, між іншим, коли нібито зустрівся у нетверезому стані зі студентами київського університету.

Щоденна газета «Дзєннік» про понеділкові дебати повідомляє заголовком «Битва у телевізорі». Газета також визнає, що змагання політичних велетнів, як це було анонсовано напередодні, не дало жодного вирішення проблем. «Обидва опоненти були переконані у своїй перемозі у дебатах».
XS
SM
MD
LG