Доступність посилання

ТОП новини

У Португалії в п''ятницю відбудеться саміт ЄС-Росія


Наталія Вікуліна Брюссель, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Саміт ЄС-Росія проходитиме у п’ятницю в португальському містечку Мафра. Ймовірно, ця зустріч не буде грандіозною, оскільки жодна зі сторін не очікує якихось великих проривів у європейсько-російських стосунках. Представники Євросоюзу не очікують суттєвих змін, допоки не роз’ясниться ситуація щодо передачі влади в Росії, коли закінчиться президентський термін Владіміра Путіна. Але саміт все одно відбудеться, і в ньому візьмуть участь як голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, так і президент Росії Владімір Путін.


Тема демократії і прав людини має неодмінно з’явитися під час переговорів. У середу представники Єврокомісії, Ради Євросоюзу якраз і обговорювали з європарламентарями, який сигнал напередодні саміту надсилає ЄС до Росії. Говорить Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер:

ЄВРОПА ПОСИЛАЄ РОСІЇ СИГНАЛ

«Євросоюз неодноразово висловлював занепокоєність щодо імплементації демократичних принципів і зобов’язань у галузі прав людини в Росії. Ми, ЄС, стежимо за розвитком подій дуже і дуже уважно. Майбутні вибори будуть важливим тестом у цьому відношенні. І насправді ми очікуємо, що Росія зробить розумний вибір і запросить представників ОБСЄ спостерігати за виборами».

Лідер фракції лібералів і демократів у Європарламенті Грем Вотсон запитав: як довго ЄС ігноруватиме те, що росіяни відмовляються від культурних атрибутів Заходу. Разом з тим, сказав євродепутат, Путін знову і знову говорить про місце його країни у культурному серці Європи:

“Ця пристрасність, це заперечування спрямовуються насамперед проти того, що президент Баррозу називає європейськими священними цінностями – такими як свобода, демократія і верховенство права, які сяють своєю відсутністю у сьогоднішній Росії”, - сказав європарламентар.

ЄС-РОСІЯ: ПИТАНЬ БАГАТО

Представники ЄС і Росії також обговорять двосторонні відносини, події у Євросоюзі та Росії, міжнародні й регіональні питання, зокрема Косово. У галузі енергетики мова, серед іншого, піде про створення механізму раннього попередження на випадок, якщо виникнуть проблеми з постачанням енергоносіїв. Учасники зустрічі підпишуть угоду про подальше розширення торгівлі сталлю і сталевими виробами. Брюссель і Москва також підпишуть Меморандум щодо обміну інформацією про використання нелегальних наркотиків. За оцінками ЄС, зловживання героїном стає дедалі більшою проблемою в Росії, через територію якої транзитом до Євросоюзу йде третина всього опіуму з Афганістану. Представники ЄС і Росії також говоритимуть про візові та інші питання.
XS
SM
MD
LG