Доступність посилання

ТОП новини

Другий раз у ту ж річку. БЮТ та НУНС парафували коаліційну угоду


Тетяна Ярмощук Київ, 16 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нема нічого нового під сонцем, казав Еклезіаст. БЮТ та НУНС знов у кроці до створення парламентської більшості. Угоду про створення коаліції парафійовано. Що це за документ, і чи поставить він крапку у створенні майбутньої більшості? Як розподілятимуть між собою посади помаранчеві та білосерцеві? І чи змирилася Партія регіонів з долею опозиціонерки?

Коаліційна угода між БЮТом та НУНСом складається з трьох блоків. Перший – бачення розбудови України. Другий: бачення системи влади. І третій – кадрові питання. Сторони домовилися: БЮТ контролюватиме економічний блок уряду, НУНС – силовий. Прем’єр-міністр – Юлія Тимошенко, спікер парламенту – В’ячеслав Кириленко.

Бютівець Сергій Терьохін заявив: «Незважаючи на те, що ми отримали втричі більше голосів на виборах, ніж наші партнери, ми підтверджуємо свою позицію, що 50% теоретичних посад в уряді буде зайнято представниками БЮТу і 50% – представниками НУНСу».

Юлія Тимошенко може вдруге стати Прем’єром, і вдруге вона посяде це крісло після Віктора Януковича

Чим же запам’ятався уряд пані Тимошенко у 2005 році? Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський зазначив: «Уряд Тимошенко абсолютно правильно вів боротьбу за спеціальні економічні зони, через які, фактично, реалізовувалися численні схеми безмитного завозу певних продуктів в Україну. Це було абсолютно правильно. Уряд також робив спроби провести через парламентську залу певну кількість документів, потрібних для вступу України в СОТ. В уряді Тимошенко була також певна нервова ситуація щодо так званої реприватизації. І розмови про реприватизацію зіграли свою негативну роль».

На думку декого з експертів, якщо Юлія Тимошенко знову стане Прем’єром, її робота буде дещо виваженішою, ніж минулого разу. Скажімо, чекати нової реприватизації від Тимошенко не варто. Втім експерти зазначають: бомба під новий уряд уже закладена – це майбутні домовленості про газові поставки в Україну.

Партія регіонів не поспішає до опозиції

Раніше лідер регіоналів Віктор Янукович заявляв, що його політична сила готова як до роботи в коаліції, так і до опозиційної діяльності. Втім, наразі партійці кажуть, що остаточно ще не визначилися зі своєю позицією і планують дещо зачекати.

Політолог Олександр Дергачов зауважив: «Партія регіонів значною мірою готова до опозиції, але сильно покладається, що це буде ненадовго і що виникнуть якісь нові варіанти, причому не просто дестабілізації нової більшості, а політичні домовленості більш складної конфігурації стосунків влади. Поки що в чистому вигляді регіонали не мають на увазі бути в опозиції».

Втім, інтрига зберігається. Чи пристане до більшості Блок Литвина? Чи вистачить голосів під час голосування за Прем’єра в Раді? І яким вийшов у потенціальних коаліціянтів проект Закону Про Кабінет Міністрів, навколо якого вчора точилися найзапекліші суперечки?
XS
SM
MD
LG