Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко присвоїв звання Герой України Роману Шухевичу (посмертно)


Генерал-хорунжий Роман Шухевич очолював Українську повстанську армію у 1942–1950 роках.

Головнокомандувач УПА Роман Шухевич
Генерал-хорунжий Роман Шухевич очолював Українську повстанську армію у 1942–1950 роках.

Як зазначено в президентському указі, це почесне звання Роману Шухевичу присвоєно «за визначний особистий внесок у національно-визвольну боротьбу за свободу і незалежність України та з нагоди 100-річчя від дня народження та 65-ї річниці створення Української повстанської армії».

Віктор Ющенко також відзначив державними нагородами за вагомі особисті заслуги у боротьбі за відродження незалежності української державності, відданість ідеалам свободи і демократії низку учасників національно-визвольного руху.

У неділю, виступаючи на урочистому вечорі з нагоди 65-річчя створення УПА, Президент України заявив: «Військо, якому належало бути заснованим у цей день, стало непереможною, нескореною і однією з найтрагічніших армій ХХ століття».

Віктор Ющенко зазначив, що «пам’ять про кожного героя і кожну жертву боротьби за визволення, свободу і незалежність України є святою і неподільною». Він зауважив, що воїни УПА стали на боротьбу проти двох «головних ворогів – нацизму та комуністичного терору».

«Українська Повстанська Армія об’єднала людей різних національностей і різних політичних поглядів. Цей факт є принципово важливим для розуміння визвольного характеру боротьби повстанців», – сказав Президент і додав, що «Україна разом з іншими народами світу і сьогодні засуджує будь-які вияви тоталітаризму та зневаги до людського та національного життя».

«Я рішуче і однозначно наполягаю на державному визнанні ветеранів українського підпілля і звертаюся до нового парламенту України і майбутнього уряду прийняти це рішення», – наголосив Віктор Ющенко.

Матеріали до теми:

• 65-річчя утворення УПА. Урочисті заходи в Києві • На Софiйськiй площi в Києвi відбулися урочистості з нагоди 65-ї рiчницi створення УПА • На Івано-Франківщині знайшли фотоархів УПА • В Івано-Франківську відбувся конкурс строю та пісні з нагоди 65-річчя УПА та Українського козацтва • Василя Кука поховали у центрі рідного села на Львівщині • Пам’яті Василя Кука • Головний командир УПА Василь Кук – перед мікрофоном Свободи Фотогалерея "УПА - 64 роки":
XS
SM
MD
LG