Доступність посилання

ТОП новини

«Клімат змінюється! Час діяти!» Активісти Дніпропетровщини пробуджують екологічну свідомість громадськості


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 9 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Клімат змінюється! Час діяти!» – за такою назвою на Дніпропетровщині стартувала загальноукраїнська інформаційно-просвітницька акція, з метою поглибити знання людей щодо причин та наслідків глобального потепління. Започаткували захід активісти громадської організації «Голос природи» з Дніпродзержинська. Це місто одне з найбрудніших міст України.

Ці люди в жовтих жилетах із наметів у самому центрі Дніпропетровська ні від кого нічого не вимагають. Їхня мета просто спілкуватися з людьми. Глобальне потепління, кажуть вони, це не десь там в Антарктиці, воно торкається кожного українця. Вони впевнені, що через зміну клімату, цього літа Україна, і Дніпропетровщина зокрема, пережили кілька стихій. Отож замислитись над наслідками своєї діяльності треба вже зараз.

Люди мусять змінити свої звички

Один із активістів об’єднання «Голос природи» Євген Колишевський переконаний: глобальній зміні клімату ще можна зарадити, однак для цього люди передусім мають змінити свої звички і обмежити забаганки. «Елементарні речі. Приміром, заощаджувати споживання електроенергії в побуті, сортувати сміття, більше користуватися громадським транспортом, скоротити користування авто. Одне із джерел парникових газів – це викиди автомобільного транспорту».

Колега Євгена, Вікторія розповідає людям про наслідки глобального потепління майже три роки. Каже, більшість погоджуються. «Є люди, яких важко переконати. Приміром, військові, що впевнені, що без атомної енергії ми нікуди не рухатимемося. Але таких людей небагато, набагато більший відсоток людей занепокоєний проблемою екології».

Як свідчать наукові дослідження, за останні 100 років на всій земній кулі через життєдіяльність людини стало тепліше майже на 1 градус за Цельсієм. Це найбільше вплинуло на клімат Аляски, Сибіру и Антарктики – інтенсивніше почали танути льодовики. У 21-му столітті вчені очікують глобального підвищення температури ще на 3-5 градусів. До чого це призведе, кажуть активісти громадської організації «Голос природи», можна лише здогадуватись.

Юні екологи об’їдуть всю Україну

Координатор об’єднання Ірина Ставчук каже, передбачати, що буде за 50 років, неможливо. «Вчені говорять про прогнозовані зміни, але як саме змінюється клімат, ніхто не знає. Одна із версій – ґольфстрім уже знижує свій вплив через танення льодовиків, може взагалі спинитись, і це колосально змінить клімат, можливо, навіть буде новий льодовиковий період».

З екологічною акцією «Клімат змінюється! Час діяти!» дніпродзержинський «Голос природи» планує об’їхати всі найбільші міста України, тур фінішує 18-го жовтня у Рівному. Повсюди хлопці та дівчата розмовлятимуть з людьми на вулиці та запускатимуть іграшковий потяг, який працює на екологічно чистій енергії. А ще у планах молодих природоохоронців спілкування з міськими чиновниками. Їм теж, кажуть, треба знати, що наслідувавши приклад своїх європейських колег і хоча б раз на тиждень пересівши з авто на велосипед, вони можуть допомогти спинити глобальне потепління.
XS
SM
MD
LG