Доступність посилання

ТОП новини

“Найвища точка”. Акти вандалізму активістів організації Євразійський Союз молоді на горі Говерла, в Яремчанському заповіднику сьогодні вночі


Наталка Коваленко, Віола Бурда На Говерлі, найвищій горі України, більше немає ані державного прапора, який там був встановлений, ані гранітної дошки на честь Конституції, ані тризуба. Їх знищили активісти організації Євразійський Союз молоді, і самі чесно зізналися в скоєному і навіть надали фото з місця події - розтрощений тризуб, спаплюжена дошка....

ГЛАС НАРОДУ:
Хто з державних органів і як має відреагувати на акцію Євразійського союзу молоді на Говерлі?
Юлія, студентка КПІ:
- Якщо людина на таке йде, у неї, мабуть, уже нічого морального не залишилося, як би ти не ставився до герба України чи герба іншої країни. Це все ж таки символіка, і її потрібно відстоювати. Якщо є кого притягнути до відповідальності, але не "лівих", а тих які й справді це зробили, мабуть, треба притягнути до відповідальності, щоб це було прикладом для інших.
Микола Григорович Іллєнко, підприємець:
- В усіх країнах, наскільки мені відомо, це вважається державним злочином. І держава має відповідно до таких організацій і людей діяти. Заборонити діяльність і нести кримінальну відповідальність.
Ірина, домогосподарка:
- Я вважаю, що за такі речі потрібно відповідати, це те, за що повинні наказувати. І у кожної людини має бути щось святе, а державна символіка - це перш за все святе. Взагалі це ненормальна організація. Це неповага ні до інших людей, ні до чужої символіки, ні до інших країн. Такого просто не може бути. Це неправильно.
Василь, фермер:
- Я вважаю, що це дуже погано, якщо люди спалили рідний прапор, герб рідної держави України. Держава має припиняти такі злочини. А молоддю потрібно займатися, керівники вирішують інші питання, а молодь сама по собі.
Майя Пилипівна, пенсіонерка:
- Я вважаю, що символіку не можна палити. Символіка є символіка. І кожна людина може виражати свою думку, але без подібних дій. Що я можу думати? Для цього у нас є прокурор. Нехай він і розмірковує.


Що це за течія - Євразійський союз молоді, і що вони хотіли сказати актом вандалізму?

Вандали зривають державні символи України
(з сайту ЕСМ)
На Говерлі завжди смітять і якось навіть пошкодили одну із капсул з землею (їх там 25) зі всіх регіонів Україні. Це максимальна шкода, яку туристи до цього часу завдавали найвищій горі в Україні, говорить яремчанський екскурсовод Богдан. Підтверджує факт паплюження державних символів, які прикрашали Говерлу голова верховинської райдержадміністрації Ігор Шмега:

“Вчора зруйнували хрест і тризуб. Хто це зробив, не знають. Там працюють: і з безпеки хтось є, і з прикордонників. Що був учора такий факт, то це правда”.

Філософія “євразійської ідеї”

Євразійська ідея була модною певний час навіть у російських верхах, говорить директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов. Тепер мода на євразійство пройшла, але молодіжні організації діють у багатьох країнах колишнього СРСР, подекуди навіть нелегально.

“Філософія полягає в загальній філософій створення іншого полюсу від Європи до Китаю, включаючи і Росію, тобто створення загальної для євразійців ідеї – противага однополярного американського світу”.

Кадри глумління вандалів над тризубом
(з сайту ЕСМ)
Лідери ЄСМ: Україна – держава?

Павел Заріффулін
(public domain)
Український осередок ЄСМ діє підпільно і з російським центром не узгоджує свої дії, говорить лідер Євразійського союзу молоді в Росії Павел Заріффулін. І підтримує українських активістів, оскільки, за словами Павла, в Україні зараз панує фашистський режим Віктора Ющенка, і цей режим роздає звання героїв фашистам — напевне лідер Євразійського Союзу молоді має на увазі вояків УПА. І демонструє повну необізнаність в українській історії щодо референдуму 1991 року:

“Наскільки я розумію, наші активісти, які працюють в Україні, вони вважають, що українська держава, як така, ще має довести своє право на існування. Там же був референдум 1991 року, коли більшість українців проголосувало за збереження союзної держави, і наші активісти, які проводять подібні акції, вони не визнають українських законів, бо Україна – це незрозуміло що таке. Це держава чи що?”

Не боїться українських правоохоронців, які ледве животіють, лідер Євразійського союзу молоді в Росії Павел Заріффулін. Бо він сам є персоною нон-грата, за його словами, але їздить в Україну:

“ ...продовжую нелегально їздити в Україну, і це говорить про те, що ніяких правоохоронних органів в Україні немає, в Україні можна робити все, що завгодно. А якщо десь гіпотетично наші активісти там і попадуться, то ми просто корумпуємо правоохоронні органи України, тому що вони вражені корупцією. Та як і будь-який тимчасовий орган, яким є Україна”.

Чи реагують українські правоохоронці?

Спаплюжений вандалами пам''ятний знак, присв''ячений Конституції України
(з сайту ЕСМ)
Місяць тому активістам українського осередку Євразійського союзу молоді суд на три місяці заборонив діяльність в області, оскільки, за словами представника прокуратури, "організація має екстремістський характер". На другий день після вчинення акції вандалізму на Говерлі ані СБУ, ані міліція не зробили гучної заяви.

“Я взагалі сумніваюся, що буде проводитися розслідування такого інциденту”.

Служба безпеки України похвалилася тим, що встановила організаторів акції

Хоча ще вчора Євразійський союз молоді заявив про свою акцію на Говерлі і навіть надав фото з підтвердженням. Втім, порушувати кримінальну справу працівникам СБУ і МВС нема коли — вони відновлюють державну символіку на Говерлі.Звітує представник прес-служби СБУ:

“Одна із осіб, громадянин України, який ґрунтовно підозрюється у організації скоєння акту вандалізму на горі Говерла, на поточний момент перебуває на території Російської Федерації. Співробітники СБУ разом із громадськими організаціями та органами влади Івано-Франківської та Закарпатської областей проводять на горі Говерла роботи із відновлення пошкоджених вандалами символів нашої держави”.

Чи будуть покарані вандали?

Викликом державі і правоохоронцям назвав Президент паплюження державної символіки на найвищій горі в Україні — Говерлі. Ідеолог Євразійської течії в Росії Олександр Дугін підтримав дії ЄСМ і назвав хуліганські дії на найвищій горі України кастрацією неонацистського режиму Ющенка.

Хоча повідомлення про розтрощення тризуба, плити на честь Конституції та зняття українського прапора з вершини Говерли з’явилося ще вчора ввечері, місцева міліція разом з прикордонниками й досі перебувають на горі. Туди начальнику Яремчанської районної міліції Михайлу Палійчуку додзвонився Микола Закалюжний.

- Вітаю Вас, Михайле Михайловичу! Скажіть, чи порушена кримінальна справа за фактом вандалізму? - Ще ні. - Чому? - Проходить перевірка.

Євразійський Союз молоді не повідомляв Міністерству юстиції про себе

А відтак вимога Президента перевірити статут цієї організації недоречна. Говорить Олена Семьоркіна, керівник департаменту реєстрації Мінюсту:

“У Міністерстві юстиції, яке реєструє всеукраїнські і міжнародні громадські організації, з такою назвою організації немає. У нас Конституція забороняє діяльність нелегалізованих об’єднань громадян”.

ЄСМ акцією проти державної символіки на Говерлі порушила кілька статей кримінального кодексу

Ці дії можна кваліфікувати як хуліганство, паплюження державних символів, посягання на територіальну цілісність України. Втім розслідування навряд чи дійде логічного кінця, каже юрист Іван Лозовий.

“Більшість людей розуміють, що наша держава, наші державні органи не спроможні сьогодні захищати нормально державу. І я глибоко сумніваюся, що взагалі буде проводитися нормальне розслідування такого інциденту”.

Кримінальна справа проти активістів ЄСМ не порушена

МВС та СБУ ще й досі не визначилися і не показали державну позицію. Як розуміти дії Євразійського союзу молоді? Тим часом у мережі Інтернет оприлюднені імена і номери телефонів українських представників ЄСМ - для обурених простих українців.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG