Доступність посилання

ТОП новини

Дипломатичне меню на французько-російських переговорах


Кирило Булкін Київ, 9 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Що переможе – ідеологія чи прагматика? Наскільки змінив Париж своє ставлення до Москви? Це з’ясовується вже сьогодні, упродовж візиту президента Франції Ніколя Саркозі до російської столиці і його переговорів з президентом Владіміром Путіним. Саркозі у публічних виступах, на відміну від свого попередника Жака Ширака, уже кілька разів випускав критичні стріли в бік політики російської влади. Але фахівці припускають, що в нинішніх переговорах гору візьмуть економічні розрахунки.

Ніколя Саркозі та Владімір Путін під час зустрічі у Москві, 9 жовтня 2007 р.
(AFP)
Нинішній візит до Росії – перший для Ніколя Саркозі на посаді президента Франції. Минулого разу він був тут як міністр фінансів 2004 року.

В інтерв’ю, яке французький лідер дав напередодні візиту виданню «Російська газета», він назвав кілька спільних економічних проектів, які мають стати предметом нинішніх переговорів. Так, російське конструкторське бюро «Сухой» спільно з французькими підприємствами розробляє літак «Суперджет 100», а зі стартових майданчиків бази Куру в Гвіані запланований запуск ракетоносіїв «Союз».

Ніколя Саркозі зазначив, що згадані, а також інші проекти відкривають перспективи для інвестицій як у Росію з боку французьких підприємств, так і у Францію з боку російських.

Саркозі критикував Росію

Однак повного взаєморозуміння між двома президентами навряд чи можна очікувати. Для Путіна надто пам’ятними є слова Саркозі, який ще під час своєї виборчої кампанії звинуватив російського лідера у тому, що його руки «в крові чеченців». Згодом Саркозі критикував також позицію Росії стосовно проблеми статусу Косова та іранських ядерних програм.

Директор Міжнародного інституту гуманітарних і політичних досліджень у Москві В’ячеслав Іґрунов вважає, що політичні розбіжності можуть звести нанівець усі спроби Путіна та Саркозі досягнути домовленостей на нинішній зустрічі: «Чекати серйозних результатів від цієї поїздки не можна перш за все тому, що останнім часом позиції Франції та Росії сильно розійшлися».

Прагматизм і «бруталізація»

Натомість, інший російський експерт – головний науковий співробітник Європейського відділення Інституту глобальної економіки та міжнародних відносин Кіра Зуєва – налаштована оптимістично стосовно перспектив зустрічі: «Вони обидва прагматики, обидва реалісти, обидва серйозні політики, які прагнуть якимось чином змінити ситуацію на краще всередині своїх країн. Попри проамериканські висловлювання Саркозі серйозних розбіжностей між Францією та Росією не буде».

Але французький політичний аналітик Жак Рупнік називає критичні висловлювання Саркозі на адресу Путіна й російської політики не проамериканськими, а такими, що віддзеркалюють реальні зміни у французькій зовнішній політиці: «Франція відкрито говорить про речі, які їй не подобаються в напрямку, яким розвивається Росія. Президент Саркозі навіть вжив слово «бруталізація», говорячи про російську політику. Так, це не зовсім та дипломатична мова, до якої ми звикли. Тож справді є зміни, є більша чутливість до проблем внутрішнього демократичного розвитку Росії».

Матеріали до теми:

• Саркозі шукає правильний тон щодо Путіна (Французька преса) • Візит президента Франції Ніколя Саркозі до Росії: чи змінює Франція свою, колись виразно проросійську, позицію?
XS
SM
MD
LG